Régóta várt vendég: Canon EOS 30D

forrás Prim Online, 2006. február 21. 21:32
A Canon EOS 30D nem forradalmárnak jött, hanem ésszerű fejlesztéseivel győzi meg a közönséget. Főbb újításai: finoman áttervezett váz, szpot fénymérés, állítható sebességű folyamatos sorozatkép-felvétel, 100.000 exponálásra tervezett zárszerkezet, nagyobb LCD kijelző, Picture Styles és ami a jól bevált régi: a 20D-től örökölt 8,2 Megapixeles szenzor.

A mai nap folyamán jelentette be a Canon az EOS 20D utódját. Véget ért a spekuláció és a várakozás: itt az új EOS 30D.

— A tendencia, mely szerint nagy iramban növekedik a hivatásos és a félhivatásos fényképészek csoportja, nagy impulzust adott az EOS modellek gyártásának – közölte Mogens Jensen, A Canon Consumer Imaging Europe igazgatója. — Az EOS 30D modell piacra bocsátásával olyan eszközt sikerült vásárlóink kezébe adni, amely nem csupán a felsőkategóriában megjelenő technológiával, hanem a világon egyedülálló módon váltogatható objektívparkkal, számos vakuval és egyéb kiegészítőkkel is méltán büszkélkedhet.

A 20D-hez képest jelentős módosításon ment keresztül az új modell. Maradt azonban a 8,2 Megapixeles képfelbontás, vagyis valószínűleg a 20D CMOS érzékelőjét kapta meg a 30D is. Az 5D-t idézik azonban a módosítások: a megnövelt pufferméret révén 5 kép/másodperces sebességgel akár 30 képes sorozat is készíthető. A 6,3 cm-es, nagy látószögű LCD megkönnyíti a képek megtekintését és a menü is sokkal olvashatóbb. Strapabíróbb a zárszerkezet is: Canon 100.000 exponálást ígér, újdonság a szpot fénymérés és sorolhatnánk még a számos softveres újítást, amely megkönnyíti a fotós dolgát. Egyszóval a Canon EOS 30D a két rokon modell (5D és 20D) leghasznosabb tulajdonságaival felvértezve figyelemre méltó szerepet játszhat az egyre nagyobb sikernek örvendő DSLR piacon.

Az EOS 30D jellemzői


Gyorsaság és képminőség


Az EOS 30D-ben megtalálható a Canon díjnyertes, 6,4 μm2 pixelméretű, nagy dinamikatartományú, alacsony zajszintű CMOS szenzora. A további zajcsökkentésért a chipen lévő zajszűrő áramkör felel. Egy low-pass szűrőt helyeztek a szenzor elé, amely a színhibákat és a Moiré-hatást szűri, míg egy infravörös szűrő felel a szenzor tükröződése és a köd által okozott vörös fényszóródás megszüntetéséért. A 30D fémváza alatt a DIGIC II processzor dobog, amely képessé teszi a villámgyors és maximális minőségű képfeldolgozásra.

Az EOS rendszer

Az EOS 30D másik nagy előnye maga az EOS rendszer: kompatibilis az összes EF és EF-S objektívvel, az összes EX típusú Speedlite vakuval és számos kiegészítővel, mint például a wireless WFT-E1 rendszerrel is. Az EF-S bajonett lehetővé teszi a kisebb súlyú ASP-C szenzorméretre optimalizált objektívek mellett a hagyományos EF típusú objektívek használatát is. A fényképezőgép mellé a Canon legújabb Digital Photo Professional szofverét csomagolják, amely a RAW fájlok szerkesztésekor nagy segítség.

A Canon EOS 30D-hez megvásárolható a BG-E2 portrémarkolat, amellyel akár 2200 kép is készíthető. Másik jó hír, hogy nemcsak okosabb, de szinte ugyanannyiba kerül mint a 20D: listaára kb. 350.000 Ft.
Úgy tűnik, a fejlesztők jól odafigyeltek a felhasználók igényeire, ezért lehetséges, hogy egy újabb sikertörténet van kibontakozóban.

szerző: Széles Csongor