Tovább hódít a szélessávú internet Európában

Milkovits Gábor, 2006. február 22. 08:18
Az Európai Bizottság által hivatalosan közzétett adatok szerint tavaly 20 millió új szélessávú internetkapcsolat létesült az Európai Unióban, miáltal az összes előfizetés száma elérte az 53 milliót.
2005. októberben az átlagos szélessávú ellátottság 11,5%-os volt az Unió területén, szemben az egy évvel korábbi 7,3%-kal. Tavaly 52 ezer új szélessávú internetkapcsolatot létesítettek naponta Európában, míg 2004-ben átlagban csak 38 ezret. Miközben az árak folyamatosan csökkentek a szolgáltatás sebessége pedig ezzel párhuzamosan növekedett, rengeteg új szolgáltató jelent meg a piacon – a most működő cégek közel 50%-a tavaly még nem folytatott ilyen tevékenységet.

Sokan közülük a nagykereskedelmi területen másoknak adják tovább az infrastruktúrát birtokló nagyoktól bérelt sávszélességet, ez azonban a „helyi hurok átengedésén” (angolul „local loop unbundling”, LLU) alapuló megoldások terjedésével változni fog. Nagy-Britanniában például az ilyen vonalak, illetve kapcsolatok száma jelenleg meghaladja a 250 ezret, az év végére pedig elérheti a 2-3 milliót is.