Búcsú Hutter Ottótól

Vértes János Andor, 2006. február 22. 09:56
"Nagy szomorúsággal és fájó szívvel kell tudomásotokra hozni, hogy jó barátunk, az örökké vidám és optimista Hutter Ottó tegnap este 8 órakor elveszítette a már több, mint egy éve folytatott egyenlőtlen harcát a gyilkos kórral. Nem csak bennünket hagyott itt, hanem családját, 3 lányát, feleségét, szüleit, testvérét, és még rengeteg barátot, szakmai és üzleti partnert." - tudósította szerkesztőségünket a fájdalmas hírről dr. Simonics István. Ottó távozásával a kutatók, a tudósok, az oktatók, a szakmai konferenciaszervezők mellett az informatikai újságírók táborában is megüresedett egy hely, mindannyian megdöbbenéssel, fájdalommal fogadtuk a szomorú hírt.
Dr. Hutter Ottó 1984-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán, 1985-ben hiradástechnikai szakmérnöki, 1989-ben egyetemi doktori címet szerzett.

1984 óta az MTA SZTAKI-ban dolgozott, eleinte hardver-szoftver fejlesztőként, később szoftver projektvezetőként, majd oktatási vezetőként. 2002-ben átvette az eLearning (korábban adatbázis) osztály vezetését, melynek fő szakterülete az eLearning technológia és módszertan.

Alapítója és társelnöke volt az eLearning szabványosítási bizottságnak, tagja az OM Digitális Taneszköz Minősítő Bizottságának, kezdeményezője és társszervezője az eLearning Fórum konferencia sorozatnak, társszerkesztője a Műszaki Kiadó E-learning 2005 kézikönyvének.

Újságíróként, informatikai szakíróként volt a Prím Online újságíróinak is kollegája, barátja. Egykoron a Prím Kiadó által indított OpenX hírlevelet ő vette át, majd ebből nőtt ki az általa alapított és szerkesztett Infopen Magazin. Azon kevesek közé tartozott, akiket a szakmai ellenfelei, a konkurens kiadók, magazinok szerkesztői is barátjuknak tudhattak, és szinte minden jelentősebb informatikai kiadványban jelentek meg cikkei. Ő hívta társalapítónak a Computerworld Számítástechnika és a Business Online lapokat, amikor megalapította .az "Év CIO-ja" díjat, a vállalati főinformatikusok munkájának elismerésére. Haláláig a Computerworld hetilap CIO rovatát szerkesztette.

Hutter Ottó kezdeményezte a CIO Fórumot is, amely később Figyelő-Infopen CIO Fórum konferencia sorozattá alakult. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja volt 1996-tól 2005-ig.

Iparági szintű eLearnig tevékenységének elismeréseként 2005-ben Gábor Dénes emlékérmet kapott.

Rettenetesen korán távozott közülünk, 2006 januárjában ünnepelte a SZTAKI-ban 45. születésnapját...