Központi technológiai kutatóintézet felállítását szorgalmazza az EU

Milkovits Gábor, 2006. február 23. 13:08
Az Európai Bizottság egy kutatásokat összehangoló központi szervezet felállítását szorgalmazza „Európai Technológiai Kutatóintézet” (EIT) néven, amelynek célja az EU gazdasági versenyképességének növelése lenne.
Az EB javaslata szerint az EIT egy amolyan „virtuális” intézményként funkcionálna, amely saját kis létszámú központ apparátusával az Európa-szerte szétszórt egyetemi és egyéb kutatóközpontok és –csoportok munkáját hangolná össze, illetve finanszírozná. A terv azután született, hogy több felmérés szerint is az európai technológiai kutatóintézetek és egyetemek közül csupán egy maroknyi versenyezhet a főként az Egyesült Államokban található vezető intézményekkel. Ezen felül Kína és India is egyre erőteljesebben felzárkózik az R & D szektorban, így az EB szerint Európának szüksége van egy olyan központi intézményre, amely az amerikai MIT mintájára magához vonzaná a magántőkét a kiemelt kutatási projektek finanszírozásához.

Chris Patten, korábbi EB biztos szerint ugyanakkor fölösleges az új intézmény felállítása, helyette inkább a meglévők finanszírozására kellene fordítani a forrásokat, nem is beszélve az Európai Kutatási Tanácsról (ERC), amelyet pontosan ugyanebből az okból hoztak létre. Patten persze egy kicsit hazabeszél, mivel jelenleg az Oxfordi Egyetem fontos tisztségviselőjeként dolgozik. Sajtóértesülések szerint a Microsoft, a Nokia és a Pirelli már érdeklődését fejezte ki az EIT iránt, amely a tervek szerint 2009-ben kezdené meg működését. A kérdést a márciusi EU csúcson érdemben tárgyalják majd.