EU: 6-24 hónapig tárolják a távközlési szolgáltatók a felhasználók adatait

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 23. 19:25
A 25 EU-tagállam igazságügyi miniszterei a tegnapi napon végleges döntést hoztak az adattárolási törvénytervezetet illetően: megszavazták, hogy a telekommunikációs társaságok kötelesek lesznek 6-24 hónapos időtartamra visszamenőleg tárolni a felhasználók adatait. Az Unió országainak kormányai maguk választhatják meg, hogy a minimális fél évi, vagy a maximális két évi adattárolási kötelezettséget vezetik be.
A jogszabály értelmében a szolgáltatók kötelesek lesznek elraktározni a mobil illetve vezetékes telefonbeszélgetések időtartamát, a hívó és hívott felek számait, az időpontokat, internetes logfájlokat, stb. A tegnapi határozat kimondja azt is, hogy a telekommunikációs társaságoknak összesen 18 hónapjuk van az átállásra, amely ellen a tagországok fele tiltakozott, mondván, hogy a másfél év nem elegendő idő a felkészülésre.

A rendelet elfogadása ellen csupán az ír illetve szlovák igazságügyi miniszterek tiltakoztak, akik szerint jogilag megalapozatlan a törvénytervezet. A tegnapi határozat azonban sokak nemtetszését váltotta ki, így például Peter Pilz, az osztrák zöldek részéről elmondta, hogy a 24 hónap másfél évnél több a kelleténél, és csak milliárdok értelmetlen elköltését eredményezi. A németországi Újságíró Szövetség is hevesen tiltakozott a rendelet ellen, akik veszélyeztetve érzik ezáltal a sajtószabadságot.

Az Európai Unió azt reméli, hogy a jogszabály életbeléptetésétől kezdve erőteljesebben vehetik fel majd a harcot a terrorizmussal, és számos más bűncselekmény megoldását is ettől várják.