Zöld út a vietnami Intel beruházásnak

Milkovits Gábor, 2006. február 24. 13:03
A vietnami kormány megadta az engedélyt az Intelnek ahhoz, hogy 605 millió dolláros beruházással csip- és alkatrészgyártó üzemet létesítsen Ho Chi Minh Városban.
A gyár a város korábbi nevét viselő Saigon Hi-Tech Park ipari park területén fog felépülni, ahová a minisztériumi illetékesek szerint a vezető processzorgyártó példája jelentős külföldi technológiai befektetéseket vonzhat a jövőben. Ezt alá is támasztja az az értesülés, amely szerint több japán cég is jelezte, hogy telephelyet szándékozik létesíteni a parkban az Intel termelésének kiszolgálására. Vietnam 2 milliárd dollár értékű elektronikai exportra számít az idei évben, 40%-kal többre, mint 2005-ben. Ami a befektetéseket illeti, 6 milliárd dollár tiszta beruházást várnak a technológiai és infrastruktúra szektorban, szemben a tavalyi 5,8 milliárddal.

Az Intel részéről egyelőre semmilyen kommentárt nem fűztek a hírhez, csupán annyit közöltek, hogy a beruházási engedélyt személyesen Craig Barrett, a cég elnöke veszi majd át a vietnami kormány, illetve az illetékes minisztérium képviselőjétől.