Kína fellép a spamküldők ellen

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 26. 21:59
A kínai információs minisztérium tervei között szerepel a kéretlen elektronikus levelek küldői ellen való keményebb fellépés, ezért elhatározták, hogy ez év március 30-ától új antispam-törvényt léptetnek majd életbe - adta hírül a Xinhua ügynökség.
Ennek értelmében a reklámüzenetek küldőit akár 3.000 euróra is megbírságolhatják a hatóságok, míg az internetszolgáltató társaságok működési engedélyük bevonásával is számolhatnak abban az esetben, ha felmerülne a gyanú, hogy nem tették meg a szükséges spam-ellenes intézkedéseket.

A Sophos biztonságspecialista felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államok után Kínából érkezik a legtöbb kéretlen üzenet, pontosabban a 2005-ös esztendő utolsó három hónapjában a globális spam-termés 22,3%-a származott onnan. Emiatt természetesen számtalan kritika érte az ázsiai ország kormányát az anti-spam szervezetek részéről, akik úgy vélik, hogy a helyi hatóságok közömbösen állnak ezen probléma előtt, és a szolgáltatók sem igyekeznek gátat vetni a hatalmas spam-áradatnak. Ezen próbál most változtatni új törvénytervezete által a kínai információs minisztérium, azonban a szakértők szerint nem sok változást fog majd eredményezni a kezdeményezés, mivel a profi spammerekre nem lehet csak olyan könnyen ráijeszteni.