Saját domaineket ad ki Kína

Milkovits Gábor, 2006. március 1. 22:18
A kínai informatikai minisztérium három olyan internetes domaint helyezett üzembe, amelyek a .cn, a .com és a .net kiterjesztések kínai karakterekkel jelölt megfelelőit használják.
Az internetes domaineket hivatalosan felügyelő ICANN egyelőre nem kommentálta a bejelentést, mivel szerintük nem világos, hogy legfelső, vagy pedig alsóbb szintű domainekről van-e szó. A hírrel kapcsolatban azonban rögtön olyan találgatások jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint Kína ezzel a lépéssel egyértelműen jelezte elszakadási szándékát a nemzetközi világhálótól. Az ugyanis, ha a távol-keleti országban saját, kifejezetten kínai karakteres, elsődleges domaineket kezelő DNS gyökérszervereket helyeznének üzembe, nyilvánvalóan a globális hálózat szétszakadását jelentené. Szintén problémát okozhatna, ha ebből eredően mondjuk ugyanarra a webhelyre több eltérő domain vonatkozna, mivel ez olyan volna, mintha valakinek egy telefonvonalhoz több száma lenne.

Geir Rasmussen, a Global Name Registry nevű, a .name domaineket felügyelő szervezet vezérigazgatója szerint elképzelhető, hogy a lépés csupán a kínaiak abbéli szándékát fejezi ki, hogy a saját nyelvükön használhassák a világhálót. Az angol nyelvű rövidítéseket és latin betűket tartalmazó domainek használata egy kínai vagy japán ember számára Rasmussen szerint olyan lehet, mintha nekünk kellene az ő karaktereiket egymás után beírnunk a címsorba ahhoz, hogy egyáltalán használhassuk a világhálót. Az ICANN egyébként köztudomásúan hivatalosan is az amerikai kormány felügyelete alatt áll, ráadásul eddig az ENSZ vagy az Európai Unió minden ezt valamelyest is megváltoztatni szándékozó kísérlete meghiúsult.