Siemens: RFID a gyártásban és a kommunikációban

Kovács Attila, 2006. március 5. 13:33
A Siemens Automatizálás és hajtások (A&D) ágazata Ambergben (NSZK) található készülékgyárában teljesen automatikus elektronikus kapcsoló készülékeket (kontaktorokat) szerelnek, és már több éve alkalmazzák az RFID-technikát.
Az ennek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a 150 ezer euro értékű RFID-beruházás két év alatt megtérült, és javította mind a minőséget, mind a gyártóberendezések kihasználását: az RFID többek közt nagyobb adatátviteli sebességet, az alkatrészek gyorsabb beültetését és kisebb hibaarányt tesz lehetővé. A gyárban naponta több mint 10 ezer kapcsolót szerelnek össze több száz változatban, teljesen automatizált eljárással. Minden kontaktor műanyag hordozóra épül, amelyre a szerelés előtt egy újraírható RFID-lapkát erősítenek. Ez tartalmazza azt az információt, hogy az illető darabba milyen alkatrészeket kell beszerelni. A gyártósor mentén 100 Siemens RFID-olvasót telepítettek. Minden egyes gyártási lépés előtt és után kiolvassák ezt az információt, és ellenőrzik a helyes komponens-beépítést.

Az RFID-technika alkalmazási lehetőségeinek bővítésére az A&D ágazat két új kommunikációs modult is kifejlesztett, amelyek RFID író/olvasó készülékek Profinet kommunikációs hálózatokhoz való csatlakoztatását teszik lehetővé. A Simatic RF180C típus a készülékek direkt, a Simatic RF170C típus pedig a Simatic ET 200pro decentrális periféria-készüléken keresztüli Profinet-csatlakozását valósítja meg. Alkalmazásuk főleg a gépgyártásban, a szállítástechnikában, autóipari szerelőszalagok esetében előnyös.