Első eMagyar Pontok Találkozója Erdélyben

forrás Prim Online, 2006. március 6. 10:35
Első eMagyar Pontok Találkozójára került sor Kolozsváron szombaton, március 4-én, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének székházában.
Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter, a Progress Alapítvány elnöke beszédében röviden ismertette azt az építkezési folyamatot, amely a ma már látható eredményekhez, vagyis mintegy 130 nyilvános internet-hozzáférési pont kialakításához, több mint 75 magyar nyelvű online tartalom kifejlesztéséhez vezetett. Nagy szerint a fejlesztések itt nem állnak meg, további eMagyar Pontok jönnek létre 2006-ban is, így várhatóan az év végén már 200 nyilvános ponton keresztül kapcsolódhat a romániai magyar társadalom az internethez.

Takács Csaba RMDSZ ügyvezető elnök gratulált minden személynek, aki részt vett e program és hálózat kialakításában, amely leginkább önkéntes munka révén jöhetett létre. Aláhúzta, hogy a magyarok érdekképviseleti szövetsége az információs társadalom területén több éve következetes építkezési munkát folytatott. Nem véletlen, hogy a magyarországi Informatikai és Hírközlési minisztérium elsőként az RMDSZ-szel kötött 2003. májusban együttműködési megállapodást, és azt sem a sors diktálta, hogy a szövetség a koalíciós tárgyalások során éppen a távközlési és informatikai tárcát választotta.

A találkozón Erdély minden sarkából érkezett eMagyar Pont vezetők vettek részt. A tanácskozáson kiértékelték az eddigi tevékenységet és a következő időszak feladatait, a hatékonyabb kommunikáció módszereit tárgyalták meg. A hálózat számára kihívást jelent az önfenntartás. Ennek tekintetében egyetértés mutatkozott abban, hogy szükséges a rendszer olyan jellegű alakítása, hogy ez 2007-től kezdve Európai Uniós támogatásban is részesülhessen a strukturális alapok révén.

Ugyancsak ez a találkozó adott alkalmat az Erdélyi Közös Könyvtárkatalógus lanszírozására, amely célja a könyvtárak ellátása egy korszerű könyvtárinformatikai szoftverrel, megkönnyítve ezáltal mind a könyvtárosok, mind az olvasók munkáját. A projekt révén egységes adatbázisban kerülnek bevezetésre az erdélyi magyar könyvtárakban tárolt könyvek címei.

Forrás: RMDSZ hírlevél