Két új Canon Digital IXUS fényképezőgép – magyar nyelvű menüvel

forrás Prim Online, 2006. március 6. 13:25
A Canon ma jelentette be legújabb Digital IXUS modelljeinek forgalomba hozatalát. A Digital IXUS 60 és a Digital IXUS 65 esetében a Canon folytatja az IXUS hagyományokat abban az értelemben, hogy a legmodernebb technológiát ötvözi a kiváló minőségű összeszereléssel, valamint a stílusos formatervezéssel.
Az acélházban elhelyezett Digital IXUS 60 alakja az eredeti IXUS formatervező, Yasushi Shiotani “négyszög és kör” koncepcióját követi, és klasszikus eleganciát sugároz, a készülék LCD monitora 2,5 inch képátlójú. A ezüst-ébenfekete színben kapható Digital IXUS 65 LCD kijelzője nagyobb: 3 inches, érdekesség, hogy egyéni, érintésre működő módválasztó gombbal rendelkezik.

Mindkét ultravékony acélházas gép a legújabb technológiákat alkalmazza:
§    6.0 megapixeles felbontás
§    3x optikai zoom, 35–105 mm (35mm-es gépnek megfelelően) UA objektívvel
§    DIGIC II processzor, iSAPS és 9-pontos AiAF a gyors, éles képekért
§    16 fényképezési mód
§    “Saját színek” fotóeffektusok
§    30 képkocka/mp-es VGA videófilm rögzítés, hanggal
§    High ISO Auto és ISO 800 érzékenységek a vaku nélküli beltéri fényképezéshez
§    Szélesvásznú (16:9 formátumú) képek rögzítése
§    Magyar nyelvű menü

A Digital IXUS 60 és a Digital IXUS 65 a Digital IXUS 55 felett helyezkedik el az IXUS sorozatban, és azoknak a stílus-orientált vásárlóknak ajánlott, akik kedvelik a nagy kijelzőt, a sok különálló funkciót és a kiváló képminőséget egy kompakt és elegáns fényképezőgépben.

A nagyméretű kijelző

A Digital IXUS 60 fényképezőgép 2,5 inch képátlójú LCD monitora lehetővé teszi a szemfáradás nélküli kompozíciót. A kijelző széles látószögben is élvezhető képet nyújt, emiatt könnyen oszthatjuk meg képeinket barátainkkal. A hangszórót és a módválasztó kapcsolót a szilárdabb kézben-tarthatóság érdekében áthelyezték, a módválasztó kapcsoló alapja a hüvelykujj pihentetésére is szolgál.
A hatalmas, 3,0 inches szélesvásznú LCD monitor – amely a Canon fényképezőgépeken eddig a legnagyobb – csak egy a Digital IXUS 65 újdonságai közül. Új, érintésre működő módválasztó tárcsa került a régi módválasztó helyére, amelynek megérintésére azonnal megjelenik a „mód” ikon az LCD kijelzőn, így könnyen és gyorsan választhatjuk meg a legjobb működési módot. A tárcsa segítségével visszajátszáskor lapozhatunk a képek között. Az új „Képvizsgáló” funkció (kihasználva a nagy LCD monitort) fényképezéskor megjeleníti a kép mellett annak nagyított változatát is, így rögtön láthatjuk a részleteket, mielőtt továbblépünk. A nagyított rész középpontja eltolható az AF pontokra, vagy a kép egyéb pontjaira.

Még nagyobb ISO érzékenységek

A formatervezett kompakt fényképezőgépeket legtöbbször beltéri fényképezésre használják; partikon és más, kevéssé megvilágított helyszíneken, ahol a vaku használata nem mindig megengedhető.
A Digital IXUS 60 és a Digital IXUS 65 képes ISO 800 érzékenységgel való fényképezésre, így vaku nélkül is lehet velük beltéri fotókat készíteni, valamint a minimálisra csökkenteni a beremegés valószínűségét. Az új High ISO Auto funkció automatikusan állítja be az expozíciót nagyobb ISO érzékenységek és rövid záridők használatával, így csökkentve az elmosódás valószínűségét. A fényképezőgépen elhelyezett külön ISO gombok segítségével azonnal válthatunk érzékenységet szükség esetén.

Felvételi módok és különleges effektusok

A „Saját színek” fotó-effekteket alkalmazhatjuk a fényképezés előtt és után is, így a felhasználó több lehetőséget kap a különleges hatások kipróbálására számítógép használata nélkül is. A Digital IXUS 60 és a Digital IXUS 65 összesen 16 fényképezési módot kínál, többek között a Manuális módot, amelyben kézzel választható ki az érzékenység, a fehér-egyensúly és más expozíciós beállítások. A gyári témaautomatika módok különleges témák esetén segítenek a paraméterek beállításában, például a Víz alatti módban (az opcionális időjárás- és vízálló álló tok használatával) víz alatt is fényképezhet a felhasználó. A Színkiemelés és a Színcsere funkciók segítségével pedig drámai szín-effektek alkalmazhatók az állóképek és a videofilmek készítése során, számítógépes képszerkesztő program használata nélkül.
Az új szélesvásznú (2816 x 1584 képpont) fényképezési módban 16:9 képarányú fotók készíthetők, ezek később az új szélesvásznú televíziókon tekinthetők meg legjobb minőségben, illetve 10 x 20 cm-es formátumban ki is nyomtathatók a SELPHY CP sorozatú kompakt fotónyomtatókkal.
A videó funkció segítségével 30 képkocka/mp-es VGA filmek rögzíthetők, akár 1GB méretig. A 60 képkocka/mp-es QVGA mód gyorsan mozgó témák rögzítéséhez ideális, amelyeket később lelassítva is elemezni lehet, a Kompakt mód pedig akár 3 percnyi kisfelbontású videót rögzít, amely utána azonnal elküldhető e-mailben.

Nyomtatás és más új funkciók

Az új, könnyen elérhető Print menü segítségével egyszerűbbé válik a sok kép egyidejű nyomtatása. A PictBridge támogatással a felhasználó közvetlenül nyomtathat PictBridge-kompatibilis nyomtatóra számítógép használata nélkül. SELPHY CP kompakt fotónyomtatón kinyomtathatók a fényképezőgép igazolványkép funkciójával készült képeket, illetve videó képkockák is nyomtathatók. A Print/Share gomb segítségével gombnyomásra nyomtathatók illetve tölthetők át PC-re vagy Macintosh-ra a képek.
A menürendszer már az arab nyelvet is támogatja, így az összes támogatott nyelvek száma 23-ra nőtt.