2 Gbit/s-os szélessáv Londonban

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 7. 18:05
A Digital Bridge nevű cég szupergyors, 2 Gbit/s-os sebességű internettel akarja ellátni a kelet-londoni Shoreditch-ben élő lakosokat.
A projekt kezdeményezői elmondták, hogy az interneten kívül digitális TV- illetve telefonszolgáltatást is nyújtanak a felhasználóknak, és kezdetben hozzávetőlegesen 20.000 személy otthonába illetve 1.000 céghez juttatják el kivételesen gyors kapcsolatukat.

A kezdeményezés támogatói közé tartozik a Microsoft, a Video Networks, a Hildebrand és az ITN vállalatok. A projektben résztvevő helyi lakosok mindegyike kap egy Set-Top-Box-ot, egy távirányítót valamint egy kábel nélküli infra billentyűzetet, és a felhasználók egyelőre tévékészülékeik segítségével csatlakozhatnak a világhálóra. Azt még nem lehet tudni, hogy a későbbiekben hagyományos számítógépen keresztül is elérhető lesz-e a szolgáltatás.

A shoreditchiek azonban nem csupán egy szokványos Triple-Play-csomagot kapnak, hanem hozzáférésük lesz a helyi nyilvános térfigyelő kamerákhoz is, ami számos szakértő bírálatát váltotta ki, akik azon a véleményen vannak, hogy a lakosok megszállottakká válhatnak, és szabadidejükben magándetektívesdit fognak játszani.

Még az idei esztendő utolsó negyedévében kiterjesztik a szolgáltatást egy másik városrészre is, Hackney lakosai is élvezhetik majd akkortól a szupergyors internet előnyeit.