Kölcsön laptop a brit előzeteseseknek

Milkovits Gábor, 2006. március 9. 10:34
A brit belügyminisztérium („Home Office”) ingyenesen laptopokat bocsát azoknak a letartóztatottaknak a rendelkezésére, akiknek esete „bonyolultnak” minősül, a noteszgépek pedig megkönnyíthetik számukra az ügyükben történő eligazodást.
A laptopok nagyságrendekkel leegyszerűsíthetik az előzetesben lévők számára az elvégzendő papírmunkát, mivel a szükséges űrlapokat DVD lemezen kapják meg, csakúgy mint azokat a dokumentumokat és más adatokat, amelyek az őket érintő büntetőjogi procedúrával kapcsolatosak. A minisztérium illetékese szerint a program számos bíró kezdeményezésére jött létre, akik felismerték, hogy a komplex ügyekben egy a vádlottnak ideiglenesen átadott laptop megkönnyítheti a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést. A belügyminisztérium részéről kihangsúlyozták: a laptopokat úgy modifikálták, hogy ne lehessen velük internetezni, vagy más egyéb, nem kapcsolódó célokat megvalósítani.

A Daily Mirror napilap tudni véli, hogy mostanáig legalább 28 darab, 1000 font (kb. 376 ezer Ft) körüli értékű laptopot vásároltak a londoni Belmarsh börtönben fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított rabok számára. Az illetékesek ezzel kapcsolatban csupán annyit mondtak, hogy a laptopokat általában az összetettebb ügyek vádlottjainak szánják, függetlenül attól, hogy terrorizmussal is gyanúsítják-e őket, vagy sem.