A Canon új professzionális objektívje: EF 85mm f/1.2L II USM

forrás Prim Online, 2006. március 9. 17:09
A Canon bemutatta legújabb professzionális L-sorozatú objektívjét, a különlegesen gyors EF 85mm f/1.2L II USM-et. Az EF sorozat legszélesebb blendenyílású modelljeként ez az objektív portrékészítéshez a legalkalmasabb, extrém finomságú irányítást biztosítva a mélységélesség felett, és kiváló teljesítményt nyújtva gyenge fényviszonyok között is. Az új modell a népszerű EF 85mm f/1.2L USM utódja, jelentősen megnövelt autofókusz sebességgel. Mint minden L-sorozatú objektívnél, ennél is a legfinomabb minőségű precíziós optikát használták a megépítéshez.
Az EF 85mm f/1.2L II USM tulajdonságai:

* A legkiválóbb képminőséget nyújtja, Canon gyártmányhoz illően
* A legújabb ultraszonikus (USM) motor a gyors és majdnem teljesen csendes autofókusz mozgatáshoz
* Folyamatosan használható elektronikus kézi élességállítás
* Super Spectra lencsebevonatok, és optimalizált lencsealakok a becsillogás és a szellemkép kialakulásának elkerülésére
* Nagy, köralakú blende az attraktív, egyenletes háttér-elmosódás eléréséhez
* A távolságra vonatkozó információk visszaküldése az E-TTL II vaku-algoritmusnak, minden jelenlegi digitális EOS fényképezőgép esetén
* Napellenző és tok mellékelve.

Az L-sorozatú objektívek
Az L-sorozat a Canon professzionális objektívjeit tartalmazza, amelyeket a legigényesebb profi fotósok követelményeinek megfelelően terveztek és készítettek. Az EF 85mm f/1.2L II USM és más L-sorozatú objektívek kiváló optikája csúcstechnológiával készül, és olyan fókusztávolság/sebesség/minőség kombinációt eredményez, amelyet hagyományos optikai technológiával nem lehet elérni.
Portréfelvételek

A majdnem teljesen kör alakú blende egyenletesen homályos fókuszon kívüli területeket eredményez, és az extrém szűk mélységélesség a legnagyobb blendenyílásnál ideálissá teszi ezt az objektívet a portrékészítéshez és stúdiómunkához. Az f/1.2 blendenyílással drámai hatásokat lehet elérni, például a modell szeme éles lehet, míg a szempillák végei homályossá tehetők.

Fényképezés kevés fényben


A maximális f/1.2 blendenyílás a jelenlegi Canon objektívek közül a legszélesebb, és kiváló lehetőséget nyújt gyenge fényviszonyok közötti fényképezéshez vaku vagy hosszú záridők alkalmazása nélkül. Az autofókuszt a legújabb gyűrű típusú ultraszonikus motor (USM) hajtja igen nagy sebességgel, így az objektív várhatóan népszerű lesz a beltéri sportokat fényképezők körében. Az USM precízen és pontosan kezeli az optikát, amely probléma nélkül azonnal beáll a megfelelő fókusztávolságra túllendülés nélkül. Folyamatosan használható az elektronikus kézi élességállítási rendszer. A széles blendenyílás mélységélességre gyakorolt hatása lehetővé teszi a sportfotósok számára, hogy szándékosan elmosódottá tegyék a háttérben a tömeget vagy más zavaró tényezőket.

Aszférikus lencsetagok

A hagyományosan gyártott elemekből épített széles blendenyílású objektíveknél fellép a szférikus aberráció jelensége, amely általánosságban a kép életlenedését és optikai “elmosódását” okozza. Annak érdekében, hogy a kép saroktól sarokig éles legyen, és a fókuszban levő téma kontrasztja megfelelő legyen a teljes gyújtótávolság-tartományban és széles blendenyílásoknál, az objektívbe egy nagy aszférikus lencsetagot is beépítettek, amelynek precíz, változó görbülete és különleges konstrukciója van.

Super Spectra lencsebevonatok

Az EF 85mm f/1.2L II USM objektív az optimalizált lencseformákkal és a lencsén belül speciális antireflektív anyaggal csökkenti a nem kívánt fényvisszaverődéseket, ezenkívül azonban a Canon által szabadalmaztatott Super Spectra bevonatot is használja az egyes lencsetagokon. Ez a bevonat sikeresen csökkenti a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét - ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű bevonat csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

Integráció az E-TTL II vakurendszerrel


Ha az EF 85mm f/1.2L II USM objektívet együtt használják a Canon EX Speedlite vakuk egyikével EOS fényképezőgépeken, akkor az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat az E-TTL II vakurendszernek, szemmel látható javulást eredményezve a vakus expozíciómérés terén.