Helyszíni tudósítás a CeBIT 2006-ról

forrás Prim Online, 2006. március 9. 21:15
A helyszíni szemlélődés alapján az idei év CES-jellegű slágerei a HDTV és a plazma/LCD tévék, a hozzájuk illeszkedő új generációs DVD (HD-DVD/Blue-Ray). A szórakoztató elektronikával foglalkozó pavilonokban mindenhol az inchek és a centiméterek vetélkedtek egymással: a képátló növelésével párhuzamosan fontos szempont volt az asztalon/falon elfoglalt néhány cm-es mélység is.
A futball világbajnokságok már korábban is segítettek az új TV-szabványok elterjedésében Németországban. Az 1970-es mexikói bajnokság a színes tv szabvány premierjéhez kapcsolható - 4 évvel később már több millió német néző követhette a döntőben a Hollandia elleni mérkőzést. Az idei VB-hatására a Solon (München) cég felmérései alapján 2010-re már minden harmadik német háztartás várhatóan rendelkezni fog HDTV készülékkel.

A harmadik izgalmas téma a VoIP megoldások további térnyerése volt. A CeBIT News 21 oldalon keresztül foglalkozik a vonatkozó újdonságokkal! Az eddig bonyolultsága és ismeretlensége miatt többnyire vállalati megoldásnak elkönyvelt technológia talán hamarosan utat talál a háztartásokba is: az AVM például egy dobozban kínál DSL modemet, VoIP csatolót és drótnélküli (DECT) telefonkészüléket, de a kiállítás rendezői is aktívan támogatják a folyamatot. A VoIPCentral@Cebit keretében hat napon keresztül több mint 70 tematikus, élő előadást szerveztek angol/német nyelven, ahol az érdeklő felhasználók egyedi kérdéseire is választ kaphattak a jelen lévő több tucat cégtől, akár a termékek azonnali kipróbálásával.

Több cég is foglakozott a mobiltelefonok és a VoIP alapú technológia konvergenciájával is. A Cisco/Linksys sajtótájékoztatón mutatta be integrált megoldását: a Nokia E60/61/70-es WiFi sorozatával demonstrálta teljes körű szoftverét, mellyel megoldható, hogy a hívások mindig a legolcsóbb hálózaton keresztül érjék el a felhasználót. Az eddigi IPDrum/EpyxMobile megoldások mellett, melyek egy extra SIM kártyával és használt mobilkészülékekkel teszik hordozhatóvá a PC-n futó Skype szolgáltatásait, bemutatkozott egy új, integrált, teljesen hardver alapú megoldás is, mely várhatóan 150 USD körüli áron fogja e megoldást biztosítani vásárlóinak. Otthoni/irodai felhasználásra pedig a Netgear WiFi telefonja nyújthat megoldást, mely PC használata nélkül képes a Skype futtatására, feleslegessé téve az eddigi fejhallgató/mikrofon megoldásokat.

A Bluetooth technológia térnyerését a különböző sztereó és apró fülhallgató készülékek tucatjai mellett (beleértve egy vízálló készüléket is) egy visszapillantó tükörbe integrált telefon-kihangosító rendszer is mutatta.

Idén egy teljes szekciót szenteltek az RFID alapú üzleti megoldásoknak, teret engedve a teljesen spektrum minden szereplőjének a bemutatkozásra.

Szerző: Benedek Balázs