Mi váltja fel a DVD-t?

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 13. 09:55
A színfalak mögött javában zajlik a műszaki küzdelem a DVD lemezeket felváltó új képhordozó elterjesztéséért. Aki ugyanis a jövőben nagy feloldású (HDTV) formátumban akar filmeket égetni vagy kölcsönözni, az kénytelen lesz a DVD helyett más hordozót választani, mert ennek a tárolókapacitása túl kevés egy high definition (HD) technológiát megtestesítő film rögzítéséhez.
Az utódlási harc két tábor között dúl. A Hannoverben megnyílt Cebit informatikai kiállításon megtekinthető mind a Blu-ray, mind a HD-DVD verzió. Előbbi mögött sorakozott fel az Apple, a Dell és a Sony, míg a vetélytárs elterjesztése mellett a Microsoft, a Toshiba és az Intel kardoskodik. A két tábor kibékíthetetlenül áll szemben egymással, az első készülékek még ebben a hónapban a piacra kerülnek - írta a Der Spiegel.

A Blu-ray tábort favorizálók közé tartozik a Samsung és a Sharp: e két ázsiai cég várhatóan még márciusban piacra dobja a Blu-ray technológiát megtestesítő lemezégető, illetve -olvasó készülékét. A Toshiba is erre készül: a Cebiten már be is mutatta HD-DVD lemezek lejátszására képes készülékét.

A két tábor versengése, gyártmányaik mielőbbi piaci bevezetése azonban megfigyelők szerint távolról sem az újítási láz elhatalmasodását, mint inkább a piaci torta mennél nagyobb szeletei kihasításának vágyát bizonyítja. Erre utal egy sajnálatos körülmény: a konstruktőrök szándékosan úgy alakították ki a két rendszert, hogy azok nem kompatibilisek egymással. Vagyis a HD-DVD lemezek nem játszhatók le Blu-ray szabványú készülékeken, és megfordítva.

Szakértők véleménye szerint a gigászok piaci pókerpartijában mindkét tábor csak veszíthet, mivel a vetélkedés elbizonytalanítja a majdani vásárlókat. A DVD-másolókat gyártó Primera cég illetékese például arra számít, hogy a képlemez égető és olvasó készülékek piacán a fenti póker hatására csak Európában egymilliárd eurót kitevő forgalomtól eshet el az ágazat.

Számos fogyasztó feltehetően inkább kivárja, amíg a két vetélkedő tábor újabb milliárdokat veszít az esztelen versengésen. Addig ugyanis, amíg olyan készülékek is megjelennek a piacon, amelyek problémamentesen képesek mindkét szabványú lemezek olvasására, csakis egyetlen alternatíva marad: a vásárlás későbbre halasztása.