Digitális Esély - mindenkinek?

forrás Prim Online, 2006. március 13. 15:07
2006. március 21-én világkonferencia keretében gyűlnek össze Budapesten számos ország digitális esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberei, hogy megtárgyalják, valóban megteremthető-e a mai társadalmakban a digitális esélyegyenlőség, vagy nem.
A konferencia megvalósítására Magyarország részéről az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kezdeményezésére és irányítása mellett kerül sor, a minisztérium vezetőinek részvétele mellett.

Az informatikai esélyegyenlőség minden ország számára egyaránt fontos, Magyarország európai uniós csatlakozása óta foglalkozik kiemelten a kérdéssel.

Az egyre inkább globalizálódó világban esélyt kell teremtenünk minden egyén számára, hogy bekapcsolódhasson az információs társadalom életébe, és elsajátítsa az új társadalmi érintkezési formákat. Ezért kiemelten fontos a hátrányos helyzetű országok, csoportok, társadalmi rétegek támogatása.

Magyarország speciális program keretében kívánja megszüntetni a problémát; létrehozta az IT-mentor programot, amelynek fő célja az informatikai esélyegyenlőtlenség felszámolása.

Az IT-Mentor program a társadalom valamennyi szakterületét és rétegét lefedi, és digitális esélyegyenlőség biztosításával lehetőséget nyújt valamennyi társadalmi réteg számára a felzárkózáshoz és a további fejlődéshez. A program szerepe éppen az, hogy elősegítse a hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását, a magyar társadalom fejlődését.

A világkonferencián az ENSZ, az IDRC képviselőinek meglátásai mellett a magyar példa és ezen keresztül a kormányzat álláspontjának ismertetésére is sor kerül. A világban működő gyakorlatok bemutatásán keresztül kerül kidolgozásra a digitális esélyegyenlőség megvalósíthatóságának irányelve.