100 Gbit/s-os távolsági adatátvitel

Milkovits Gábor, 2006. március 13. 20:30
A Lucent Technologieshoz tartozó Bell Labs mérnökeinek sikerült több mint 400 km-es távolságra 100 Gbit/s-os jelet továbbítani optikai kábelen.
Az egész pontosan 107 gigabit/s-os adatátvitel azért számít komoly eredménynek, mert az eddigi kísérletek során csak jóval kisebb távolságon belül sikerült hasonló sávszélességet fenntartani. A hihetetlen sebességet szóródás-kiegyenlítő speciális optikai kábel, illetve hibrid, erbium-adalékolású szálas és Raman jellegű jelerősítő alkalmazásával érték el. A tízcsatornás multiplexáláshoz egy egy csipre integrált optikai ekvalizert használtak. A technológia Ethernet-alapú, így alkalmazásához nincs szükség egy teljesen más jellegű infrastruktúra kialakítására.

A mostani kísérletet egyébként már megelőzte a szintén a Lucent által kivitelezett 40 Gbit/s-os adatátviteli megoldás kifejlesztése. A LambdaXtreme DWDM elnevezésű rendszert a Japan Telecom tesztelte, a Lucent szerint nem laboratóriumi körülmények között, hanem "élesben", azaz a szupergyors hálózaton valódi adatforgalom bonyolódott.