A délvidéki magyarság érdekeit is szolgáló kétoldalú informatikai megállapodást kötött Szerbia és Magyarország

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 14. 08:20
A délvidéki magyarok érdekeit, illetve Szerbia "informatikai" európai integrációját szolgáló, átfogó kétoldalú informatikai együttműködési nyilatkozatot írta alá vasárnap Szabadkán a magyar és a szerb kormány szakminisztere, illetve a két országban élő magyar és szerb kisebbségi önkormányzat vezetője.
A szándéknyilatkozatot Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter, Aleksandar Popovic, szerbiai tudományügyi és környezetvédelmi miniszter, Józsa Lázsló, a szerbai-montenegrói Magyar Nemzeti Tanács elnöke, illetve Milica Popov, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat vezetője látta el kézjegyével.

A két miniszter emellett ünnepélyesen átadta az két ország akadémiai internethálózatát összekötő, Szegedtől Szabadkáig tartó szakaszát. Gyakorlatilag a Magyar Akadémiai Hálózat kiterjesztéséről van szó, ezáltal Szerbia Magyarországon keresztül csatlakozik az európai kutatói internethálózathoz (GEANT). A szegedi-szabadkai "link" révén a vajdasági magyar kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézmények forgalmat bonyolíthatnak le bármely magyarországi szakintézménnyel.

Kovács Kálmán az MTI-nek elmondta, hogy az együttműködési nyilatkozat közös szándékot fejez ki és lehetőséget is nyit a két ország határain átnyúló informatikai fejlesztések megvalósítására és támogatására, előirányozza továbbá a két ország gazdasági-tudományos-kutatási-kulturális-oktatási együttműködését, közös szerb-magyar internetes portál létrehozását, további E-magyar pontok létrehozását a Vajdaságban, a magyar nyelvű szoftverek telepítését a délvidéki magyar iskolákba, a kis és közepes vállalkozások, illetve a kisebbségi önkormányzatok elektronikus közigazgatási programjainak fejlesztését.

A magyar miniszter rámutatott arra, hogy a vasárnap aláírt megállapodás nemcsak a délvidéki magyarokat szolgálja, hanem egészében előrelendíti Szerbia "informatikai csatlakozását" az EU-hoz. A vajdasági magyarok számára pedig nagyon fontos "fogódzót" jelent az, hogy Szerbia Magyarországon keresztül csatlakozik az európai akadémiai internethálózathoz.

Kovács rámutatott arra, hogy az EU-n belül Budapest regionális központja az informatikai akadémiai hálózatnak, rajta keresztül valósul meg Szerbia, illetve délkelet-európai térség "információs ellátása". Aleksandar Popovic szerint térségi központtá válhat Szerbia is: rajta keresztül vezethet majd Bulgária, Macedónia, Bosznia vagy Albánia információs útja Európába.

Az elmúlt napokban már született hasonló informatikai megállapodás romániai és horvátországi viszonylatban, a közös kormányülések alkalmával. Kovács emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányzat a határon túli magyar képviseletekkel és szervezetekkel közös Kárpát-medencei - illetve általában véve a teljes magyarságra vonatkozó - informatikai programot indított el, a szabadkai nyilatkozat aláírása pedig ennek a stratégiai programnak a részét képezi.

"Ezek a programok csak akkor válhatnak sikeressé, ha az érintett országok kormányzati vezetői, illetve kisebbségek vezetői és szervezetei is aláírják a vonatkozó megállapodásokat" - mondta a távirati irodának Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.