Nem-angol domaineket tesztel az ICANN

Milkovits Gábor, 2006. március 16. 21:05
Az internetes domaineket felügyelő ICANN nonprofit szervezet bejelentette, hogy megkezdte a nem angol karaktereket tartalmazó domain kiterjesztések tesztelését.
Az ilyen domaineket elsősorban azok az ázsiai és arab nemzetek látnák szívesen, amelyek nem a latin ábécét használják. A világháló forgalmát bonyolító központi szerverek jelenleg csak az angol ábécében szereplő 26 latin betűt, a tíz arab számjegyet, valamint a kötőjelet támogatják. Ez azt jelenti, hogy a domainek kiterjesztései csak ezeket tartalmazhatják. Kínában ugyanakkor létrehozták már a saját írásjellel jelölt ".com" domain-t, ez azonban nem globális érvényű.

Amennyiben a tesztelések sikerrel járnak, még mindig számos kérdés maradhat megválaszolatlanul. Ezek legfontosabbika, hogy a nem latin betűs domainek felett továbbra is az eredeti megfelelőjüket felügyelő, többnyire amerikai társaság gyakorolja-e a fennhatóságot, vagy pedig kiadják-e a nyelvi karaktereket ténylegesen használó nemzeteknek. Utóbbi esetben szintén kényes kérdés lehet, hogy a kínai domaineket például Kína, Tajvan, vagy netán Szingapúr kezelje-e, nem is beszélve a számtalan arab országról. Szakértők egyébként nem számolnak a teljes egészében helyi írásjeleket tartalmazó domainek megjelenésével 2007 előtt.