Siemens-közreműködéssel épül a T-Com új nagy sebességű hálózata

Kovács Attila, 2006. március 17. 18:17
A Deutsche Telekom AG új szélessávú hálózata az 50 Mbit/sec-ig terjedő átviteli sebességekkel még a széles sávra legéhesebb szolgáltatások számára is, mint pl. a TV-minőségű videó, elégséges tartalékot bocsát rendelkezésre. Erről gondoskodik az az infrastruktúra, amelyet a Siemens Communications ágazata a nagy sebességű hálózat felépítéséhez szállít.
A DT vezetékes üzletága, a T-Com 500 millió eurót költ az új hálózatra. Első lépésként tíz német város fogja ennek előnyeit élvezni. A beruházás egy részét a VDSL2 ((Very fast Digital Subscriber Line) technikára fordítják, amely a már széles körben elterjedt DSL továbbfejlesztése.

A T-Com fontos partnereként a Siemens Com szállítja Surpass-portfóliójából a világon első, teljesen a szabványnak megfelelő VDSL2 rendszereket, mégpedig három komponenst: DSLAM-okat (DSL Access Multiplexer), Gbit-Ethernet switcheket és Broadband Remote Access Servereket (BRAS). A multiservice-re képes Surpass IP-DSLAM-oknak lesz köszönhető az 50 Mbit/sec-ig terjedő átviteli sebesség (az eddigi hagyományos, ADSL-alapú csatlakozások max.16 Mbit/sec-os sávszélességével szemben). Sőt, a WAN-hálózati átvitel tekintetében az új rendszerek tízszeres teljesítmény-növekedést hoznak. A Gbit-Ethernet switchek pedig különösen nagy megbízhatóságot, hatékony sávszélesség-menedzsmentet és problémamentes hálózat-üzemeltetést tesznek lehetővé a T-Com számára. A központi vezérlőegységek szerepét a Juniper szélessávú távoli elérési (remote access) szerverei (BRAS) töltik majd be. Ezek biztosítják az adatkapcsolatot (data link), és hardver-alapú, késleltetés mentes továbbítással garantálják a videofilm-átvitelt (video streaming).