Közháló - módosították a pályázatokat

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 20. 09:01
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Közháló értékesítésével kapcsolatban kiírt pályázatok közül egyet visszavont, ötnek pedig egy-másfél hónappal meghosszabbította a beadási határidejét - közölte az IHM.
Az IHM február elején közölte: értékesíti a közháló állami tulajdonú elemeit azért, hogy a rendszer teljesen piaci alapon működjön. Nyilvánosságra hozták azt is, hogy a tárca pályázaton értékesíti a közháló 7.300 végponti berendezését. Ebből 5.000 iskolai, míg a többi közintézményi, például művelődési házakban lévő végpont. A közháló többi eleme korábban is piaci szereplők tulajdonában volt. A végpontok könyv szerinti értéke 3,46 milliárd forint, s a tárca ennyiért is akarja eladni azokat.

Az IHM ezen túlmenően közbeszerzési eljárást hirdetett a közháló működtetésére. Az eljárás hat elemből áll, így például a minisztérium szállítót keres az internetszolgáltatásra és az ügyfélszolgálat ellátására, a projekt felügyeletre és a berendezések működtetésére. A közháló működtetését eddig is több cég látta el a feladat típusának megfelelően.

A korábbi közlés szerint minisztérium célja az, hogy csökkentse a háló működtetési költségeit. A tárca az elmúlt három évben, 2006-ot is beleszámítva, évi 7 milliárd forintot költött a közhálóra, míg a nyilvános kiírás három évre összesen 11 milliárd forintot tartalmaz ugyanerre.

A közháló a jövőben azért kerül kevesebbe, mert nem állami forrásokból kell fejleszteni a rendszert, másrészt teljesen piaci alapon működik majd, ami szintén mérsékli a kiadásokat.

A tárca most az elérési szolgáltatások igénybevételére vonatkozó kiírást vonta vissza, illetve írta ki újra oly módon, hogy 8 külön eljárásra bontotta. Ezt azért tette, hogy a távközlési szolgáltatók versenyképes ajánlatot tehessenek - áll a közleményben. Ezen túlmenően a februári, márciusi beadási határidők egy-másfél hónappal későbbre tolódtak.

A tárca az ajánlati felhívásokban a szolgáltatás hozzáférési pontjainak területi felosztását is megváltoztatta, továbbá rendelkezett a teljes technológiasemlegességről.