A Dell megkétszerezi munkatársai számát Indiában

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 21. 08:34
Az amerikai Dell számítástechnikai vállalat azt tervezi, hogy három éven belül a jelenlegi kétszeresére, 20 ezerre növeli Indiában foglalkoztatott munkatársai számát - jelentette be Michael Dell elnök.
A vállalatnak jelenleg három ügyfélszolgálati, egy terméktesztelő, és egy szoftverfejlesztő központja van Indiában, s terveznek egy gyártó bázist is kiépíteni. Az indiai mérnökök szaktudására, angol nyelvtudására, az alacsony bérekre, a kedvező adókra építve egyre több nyugati vállalat helyezi át informatikai, irodai háttérmunka elvégzését Indiába, az úgynevezett outsourcing piacon India részesedése hovatovább eléri az 50 százalékot.

A Fortune amerikai gazdasági magazin tavalyi 500-as toplistáján szereplő cégek közül 400-nak van saját szoftver központja Indiában, vagy kiadja ezeket a feladatokat ottani szoftver cégeknek. India legfőbb versenytársa Kanada, ide jut az globális outsourcing 32 százaléka, Kínába 4,9, Kelet-Európába 4,5 százaléka.

A Dell piaci részesedése jelenleg 4 százalék Indiában, ahol évente 4 millió számítógépet adnak el. A világpiacon 18 százalék körül van a Dell részesedése.