Európai digitális könyvtár

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 23. 08:25
Az Európai Digitális Könyvtár létrehozásával 2010-ig hatmillió könyv és különböző dokumentum lesz hozzáférhetővé az interneten. 2008-ban már kétmillió felkerül a világhálóra.
A könyvtár Brüsszel válasza a Google-tervre, amely négy amerikai és angol nagykönyvtár 15 millió könyvét digitalizálja. Attól tartanak ugyanis az Európai Unióban, hogy az európai kulturális identitás sokfélesége kárt szenved az angolszász áradat miatt és így akarja felvenni vele a versenyt - írta az El País című spanyol napilap.

A terv megvalósításához mintegy 200-250 millióra van szükség, amelyet nagy részben a tagállamok finanszíroznak. Az Európai Bizottság a maga részéről lépéseket tesz a szellemi tulajdonról szóló direktíva "rugalmasabbá" tételére és hozzájárul a digitalizációs technikára szakosodott központi hálózatok létrehozásához szükséges pénzalapokhoz.

Az Európai Digitális Könyvtárhoz többnyelvű hozzáférés lesz egy létrehozandó portálon keresztül, amely a már létező Biblioteca Europeára támaszkodik. Lesznek kapcsolódásai az egyes országok archívumaival és múzeumaival is.