Három Samsung-menedzsert ítéltek szabadságvesztésre

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 23. 20:25
A több memóriagyártó (Samsung, Hynix, Infineon, Elpida) ellen indított versenyjogi eljárás következményeként az ügyben eljáró amerikai bíróság most három Samsung-menedzser felett ítélkezett, és rótt ki rájuk börtönbüntetést.
A dél-koreai konszern magas beosztású munkatársait, Sun Woo Lee-t, Yeongho Kang-ot és Young Woo Lee-t azzal vádolták, hogy szerepük volt a memóriaárak mesterséges magasan tartásában 1999 és 2002 között. A bűnösnek talált vezetőket hét- illetve nyolchónapnyi fogházra ítélték, valamint mindegyiküket 250.000 dollár bírság kifizetésére kötelezték. Az utóbbi három menedzserrel együtt immár tizenkettőre nőtt az ügyben eddig felelősségre vont személyek száma. E hónap elején pár hónapos börtönbüntetést rótt ki a bíróság négy Hynix-menedzserre is.

A vezetőkön kívül azonban magukat a vállalatokat is felelősségre vonták a hatóságok a DRAM ármanipuláció miatt, így a memóriagyártókat összesen 731 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, mely összeg legnagyobb része (300 millió) a Samsungra hárult.