Második generációs Bull NovaScale szerverek

Széll Zoltán, 2006. március 26. 10:11
A Bull bevezette a második generációs NovaScale Itanium 2 alapú szervereket, amelyek 2 CPU csatlakozótól 32-ig bővíthetők és ideálisak az ERP/SCM alkalmazásokhoz, támogatják a nagy adatbázisokat, valamint a HPC rendszereket és fürtöket. Az Intel E8870 lapkakészleten alapuló új szerverek Montecito készek, vagyis a most használt Madison Itanium 2 9M processzorok, a Montecito Itanium 2 bevezetése után egyszerűen az új lapkákra cserélhetők.
A NovaScale 5005 sorozat második generációs modulokon alapul, amelyek kétszer kompaktabbak mint az első generációsak. Ezek a modulok könnyen kombinálhatók és így egyszerűen „felépíthetők” 2 - 32 CPU csatlakozót tartalmazó SMP szerverek, 40U magas rack szekrényekben. Az új tokozás könnyű építkezést tesz lehetővé: a modulok könnyen hozzáadhatók a meglévő rendszerhez. Ezzel ezek teljesítménye egyszerűen és gyorsan növelhető. A nagyobb rugalmasság növeli a fizikai partícionálás lehetőségeit.

A NovaScale 5005 sorozat minimum 4 CPU csatlakozó/partíció megoldást támogat. Ez páratlan rugalmasságot biztosít nagy SMP szerverek használata esetén Linux és Windows környezetben.

A NovaScale 5005 szerverek az olcsó szabványos technológiákat az átütő teljesítménnyel és méretezhetőséggel kombinálják. A 64 bites architektúrának köszönhetően az Itanium 2 alapú trendszerek hatalmas memóriát képesek kezelni, ami óriási adatbázisok gyors feldolgozását teszik lehetővé, így drasztikusan nő a teljesítmény.

A NovaScale 5005 sorozat nagy méretezhetőségét a Bull FSS (FAME Scalability Switch = FAME méretezhető kapcsoló) és az Intel E8870 lapkakészlet biztosítja, amely 8-, 16-, 24- és 32 CPU csatlakozót tartalmazó rendszerek kialakítását teszi lehetővé.

A NovaScale 5005 sorozat támogatja az Itanium 2 processzorok következő két generációját (Montecito, Montvale). Mivel a kétmagos Montecito Itanium 2 lapka, hasonló csatlakozóba dugaszolható, mint az Itanium 2 Madison 9 lapka, a rendszerek teljesítménye egyszerű processzor cserével a jelenleginek közel a kétszeresére növelhető. Az április végén, vagy május elején érkező kétmagos Montecito Itanium 2 lapka 20-25 százalékkal olcsóbb lesz, mint a Madison Itanium 2 9M. Ezért az új processzorral felszerelt NovaScale 5005 szerverek ár/teljesítmény értéke 2,5-szer jobb, mint az Itanium 2 9M alapú rendszereké.

A NovaScale sorozat négy modellt – 5085, 5165, 5245, 5325 – tartalmaz.