Egyesület alakult a filmesek online szerzői jogainak védelmére

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 28. 10:04
Érdek-képviseleti szervezet alakult a filmesek online szerzői jogainak védelmére; a Digitalfilm Egyesület szerint ma az internet jelenti az egyik legnagyobb kihívást a filmek szerzői jogvédelme számára - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
"Az egyesület célja, hogy védje a magyar filmesek alkotásainak digitális és online szerzői jogait, valamint legálisan tegye online módon elérhetővé a nagyközönség, a filmrajongók, valamint az oktatási és kulturális intézmények számára a magyar filmeket" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szervezet rámutatott arra, hogy a filmek internetes terjesztésével kapcsolatban több jogi felfogás létezik, amelyek heves vitákat váltanak ki világszerte, így Magyarországon is. Mint kifejtik, a jogi elképzelések a filmletöltés teljes tiltásától, illetve a letöltők "büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől" egészen addig a nézetig terjednek, amely szerint a szerzői jogot az internetet illetően teljesen hatályon kívül kellene helyezni.

Az újonnan alakult szervezet megválasztott elnöke Erkel András, a Mr. Bean és a My Baby Left Me című animációs film producere, az egyesület tagja többek között Makk Károly és Pálfi György rendező, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező és Kende János operatőr - áll a közleményben.