Netvíkend a szegedi Vivicittán

forrás Prim Online, 2006. március 31. 18:17
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a szélessávú internet népszerűsítésének érdekében idén is útjára indította eMagyarország kamionját. A mozgó eMagyarország pont az ország négy városában nyújt alkalmat az érdeklődőknek a szélessávú internet lehetőségeinek megismerésére. A kamion harmadik állomása Szeged lesz.
Szegeden a kamion a Dóm téren kap helyet, csatlakozva a megyeszékhely hagyományos tavaszi városvédő futóversenyhez, a 6. T-Com Vivicittához, amit április 2-án, vasárnap 11 órától tartanak.

A kamionban az ingyenes internetezési lehetőség mellett egy - az internetes tudást felmérő és azt támogató - totó segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szélessávú internet előnyeivel és lehetőségeivel. A helyesen válaszolók minden órában értékes ajándékokat nyerhetnek. A szélessáv totó a www.szelessav.hu weboldalon a Netvíkend menüpont alatt is kitölthető.

A szélessávú internetes infrastruktúra fejlődésére jellemző, hogy 2005. decemberében a 3135 magyarországi település közül 1773-ban volt elérhető szélessávú technológia, ez települési szinten 56,6 százalékos lefedettséget jelentett. Az ADSL szolgáltatást elérő települések száma 1677 volt, a kábelinternetet elérő településeké pedig 414. Az ADSL központtal rendelkező településeken lakók száma összesen 9,084 millió, a 414 kábel-internet szolgáltatást elérő településé pedig 5,85 millió.

A dél-alföldi régióban 2005. júniustól az év végéig - 91,6 százalékról 96,6 százalékra - 5 százalékponttal nőtt a szélessávú internetlefedettség, ami azt jelenti, hogy a térségben jelenleg több mint 1,3 millió ember élvezheti a szélessávú internet előnyeit. A kimutatható növekedésben minden bizonnyal szerepet játszottak az IHM szélessávot népszerűsítő kezdeményezései, illetve az európai uniós forrásból a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében kiírt pályázatok is, hiszen tavaly összesen 1,966 milliárd forintos támogatást kapott a régióból 13 db pályázó.

Az eMagyarország kamion szélessávú internetkapcsolattal rendelkező, 16 számítógéppel és multimédiás eszközökkel felszerelt mozgó eMagyarország pont. A látássérültek számára a számítógépek speciális szoftverekkel vannak ellátva, a kezdő internetezőket pedig képzett szakember segíti az internettel való ismerkedésben.

Az eMagyarország kamion korábbi és következő állomásai: