Vajon magyar fizikus találta fel a xerox eljárást?

forrás Prim Online, 2006. április 1. 12:51
Igaz-e, hogy William Shakespeare papírra írta szonettjeit? Gutenberg alkotta meg a mozgatható betűket? A vas könyvnyomtató prés szabadalma egy politikus nevéhez fűződik? Tényleg 1927-ben építették meg a világ első fényszedő gépét? - ilyen és ehhez hasonló (illetve a címben feltett) kérdéseket kell megválaszolniuk azoknak, akik felkeresik a FairPrint.hu tematikus portál Agytorna rovatát.
A honlap papír- és nyomdaipar (+dtp) történeti kvízzel ünnepli meg 2002. április 1-jei elindulásának évfordulóját. Mindig 13+1 kérdést tesznek fel, s a böngészőnek kell eldöntenie, hogy az állítás igaz-e vagy hamis. Az értékelés egy új ablakban nyílik meg, így az ALT+TAB billentyűk használatával az esetleges rossz válaszok visszakereshetők. Az oldal frissítésével újabb kvíz tölthető ki.

A már komoly szakmai múlttal rendelkező, a számítástechnika nyomdászati alkalmazásával foglalkozó FairPrint konferenciák és kiállítások szervezőiként hárman, Radó István (Radó Kiadó és Szolgáltató MC), Ratkovics Péter (partners Hungary Kft.) és Várhegyi László (É+L Kft.) elhatározták, hogy nemcsak magának a rendezvénynek készítenek rangjának és szerepének megfelelő honlapot, hanem létrehoznak egy a tágabb értelemben vett asztali kiadványszerkesztéssel (desktop publishing) foglalkozó tematikus portált, ún. vortált, részletesen kitérve a nyomdászattal, sőt a papír- és csomagolóanyagiparral, valamint más társszakmákkal és határterületekkel való kapcsolódásokra is. Már az induláskor igyekeztek a témakörrel kapcsolatos minél több információt összegyűjteni, s a grafikus megjelenítésben lévő lehetőségeket a letölthetőség érdekében feláldozva, azt szándékosan leegyszerűsítve, áttekinthetően és minél gyorsabban eljuttatni a böngészőkhöz. Időközben a portál egyik meghatározó információforrásává vált a téma iránt érdeklődő szakembereknek. Jelenleg a honlap főoldalán napi mintegy 250-300 belépőt számlálnak.