VI. Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny

forrás Prim Online, 2006. április 3. 16:12
Eredményesen zárult a VI. Unoka–Nagyszülő Informatikai Verseny, amelyet az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) rendezett április 2-án Budapesten. A rendezvényt, amelynek célja a generációk közötti digitális szakadék áthidalása Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára nyitotta meg.

A rendezők célja ezúttal is egy olyan esemény megszervezése volt, amely lehetőséget nyújt az informatikai forradalom által nem érintett korosztályok, legfőképpen az idősek információs társadalomba való hatékony bevonására a fiatal generációk segítségével, játékos formában. Ezért e verseny nem generációk közötti küzdelem, hanem az unokák és a nagyszülők együtt gondolkodása, melyen keresztül az informatika vívmányainak haszna, az internet nyújtotta előnyök is megtapasztalhatók.

A versenyre minden 14 évnél fiatalabb, de 4 évesnél idősebb gyermek jelentkezhetett, legalább 50 éves (déd)nagymamájával és (déd)nagypapájával párban. A több mint 100 regisztrált versenyzőpáros egy szaktanárok által összeállított, az alapműveltség témaköreit érintő feladatsort kapott, amelynek megoldásához az interneten elérhető bármilyen segítséget igénybe vehettek.

A VI. Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt Orlai Ibolya Éva és Kővári Erik nyerte. A legidősebb versenyzőnek járó különdíjat a 85 éves Varga Ferencné, míg a legifjabbnak járót a 6 éves Monok Eszter vehette át.

Statisztikai érdekesség, hogy míg a nagyszülők között több a bátor nagymama, azaz unokáik oldalán leginkább a nagyik szálltak „ringbe”, addig a gyerekek között jóval több volt a kisfiú.