Tőzsdére viszi memóriaáramkör-gyártását az Infineon

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 4. 10:18
A vártnál jobban alakult a Infineon félvezető áramkör gyártó második negyedévi eredménye a félvezető alkatrész piac fellendülésének és a dollár/euró árfolyam kedvező alakulásának köszönhetően. Mind a memóriaelem-gyártás, mind a logikai áramkör gyártás eredményesen teljesített a negyedév folyamán.
Wolfgang Ziebart vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek egy félvezető ipari kiállítás- és vásáron adott nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a március végén záró negyedév eredményét általában gyengítő szezonális tényezők kevésbé erőteljes hatást fejtettek ki a megszokottnál. Az Infineon részvényének árfolyama a hír hallatára visszanyerte a nyitás óta elszenvedett veszteségeket a frankfurti tőzsdén.

Az Infineon nem adott előrejelzést memória áramkör gyártó tevékenységnek eredményére a januári első negyedéves beszámoló alkalmából a DRAM memória árak meglepetésszerű zuhanása miatt. Az egyebek között autókhoz, telefonokhoz és smart kártyákhoz logikai áramköröket gyártó részlegénél pedig a szezonális tényezők miatt eredmény csökkenést, vagy annak stagnálását jelezte előre.

Ziebart szerint ezzel meg is érett az idő memória áramkör gyártó tevékenységének tőzsdei bevezetéséhez, amelynek érdekében május elsején "Qimonda" néven ki is szervezik a részleget az anyavállalatból. A májusban összeülő felügyelő bizottságnak még áldását kell adnia a kibocsátásra.

A Qimonda tőkeértéke legkevesebb 0,8-szorosa lesz a memóriagyártás tavalyi 2,83 milliárd eurós forgalmának, ami 40 százalékát adta az Infineon teljes árbevételének.

Az Infineon még nem hozta nyilvánosságra a Qimonda kibocsátási piacát, mindössze annyit közölt, hogy nem részesíti előnyben a német tőkepiacot. Az ügyhöz közelálló körök a Reuters hírügynökségnek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Ziebart az amerikai Nasdaq piacot tekinti a legmegfelelőbb a célra.