Egyre több nő internetezik Európában

Genda Csongor Zoltán, 2006. április 4. 17:03
A European Interactive Advertising Association (EIAA) online szövetség megbízásából készített legfrissebb felmérés szerint kontinensünkön egyre növekszik a nők világhálón való jelenléte. A közzétett tanulmányból kiderül, hogy a tavalyi évben az európai internetezők 41%-a nő volt, ami 4%-al több az azelőtti esztendőhöz viszonyítva. Különösen Németországban emelkedett jelentősen a gyengébb nem online jelenléte, azaz ezek 45%-a barangol rendszeresen a világhálón.
Az EIAA felmérésében kitér a nők internetes szokásaira is: a gyengébbik nem leginkább az online keresőket (84%) valamint az elektronikus levelezőrendszereket (75%) használja gyakorta, és szintén sokan (56%) a különböző utazási irodák weboldalait látogatják meg. Nem meglepő az sem, hogy a női felhasználóréteg 74%-a a fiatal korosztályhoz tartozik, azaz 16 és 24 év közöttiek, az 55 év felettieknek viszont csak 15%-a él a világháló nyújtotta lehetőségekkel.

"Ha ilyen iramban emelkedik a gyengébb nem online jelenléte, akkor az is elképzelhető, hogy 2007-ben már több nő fog internetezni mint férfi" - vonták le a következtetést az EIAA szakemberei. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a reklámozóknak is jobban kell majd igazodniuk igényeikhez, mivel a nők érdeklődési köre jelentős mértékben eltér férfitársaikétól.

A tanulmány rámutat még arra is, hogy egy európai nő átlagosan hetente 9,3 órát tölt a weben, amely a 2003-as eredményekhez viszonyítva 63%-os emelkedést jelent. A legtöbbet a franciák időznek a világhálón (11,4 óra), míg a német felhasználók szánják a legkevesebb időt az internetre (7,5 óra). Az online szövetség szóvivője, Nadja Elias azzal magyarázta ezt, hogy Németországban még nincs úgy elterjedve a szélessáv mint a kontinens más országaiban.