1800 európai fájlcserélőt perel a zeneipar

Genda Csongor Zoltán, 2006. április 4. 18:17
A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) a mai napon összesen 1800 P2P-felhasználó ellen nyújtja be keresetét kilenc európai országban, akik ellen a szerzői jog megsértése a vád.
A Financial Times értesülései szerint ezen személyek mindegyike számtalan védett zeneszámot osztott meg a különböző, általuk használt fájlcserélő rendszereken, mely tettükért most felelősségre vonják őket. Ezzel együtt immár az Egyesült Államokon kívül 18 országban 5500 olyan felhasználóval szemben jár el bírósági úton a zeneipar, akik megsértették a szerzői jog védelmét.

Az IFPI képviselői elmondták, hogy az utóbbi idők pereinek meg volt az eredménye, ugyanis észrevehetően csökkent az efféle platformokon kínált illegális audiótartalmak mennyisége. Így például Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában a P2P-portálok felhasználóinak körülbelül egyharmada redukálta vagy éppenséggel teljesen felhagyott a védett zeneszámok feltöltésével. Az IFPI szerint a kilátásba helyezett jogi következményektől való megrettenés lehet az oka annak is, hogy azon brit felhasználók 11%-a, akik eddig törvénytelen úton jutottak hozzá kedvenc dallamaikhoz, újabban megvásárolják a kívánt zeneszámokat.