Új versenytárs a TV-fronton: Mitsubishi lézertévé 2007-től

Milkovits Gábor, 2006. április 5. 11:06
A Mitsubishi a héten várhatóan bemutatja a nagyközönségnek a világ első lézerfénnyel képet vetítő, hátsó megvilágításos, síkképernyős televízióját.
A nem éppen a televízióiról legismertebb gyártó újfajta technológiája révén a képeket nem fehér fényt transzformáló kis lámpácskák, hanem vörös, kék és zöld lézer hozza létre. Az új lézer tv-k nyilvánvaló előnye, hogy miközben kitűnő képminőséget biztosítanak, az eddigieknél még laposabb, nagyobb és könnyebb képernyők és készülékek gyártását teszik lehetővé. A Mitsubishi pénteken, Amerikában tervezi bemutatni az első, 52”-es prototípust, míg sikeres bemutatkozás esetén a készülékek már jövőre a boltokban lehetnek.

Az új lézertévé megjelenésével még eggyel nőtt a következő generációs síkképernyős technológia címéért versengő megoldások száma. Egyelőre még a két legismertebb platform, az LCD és a plazma csatája sem lefutott, ugyanakkor máris olyan potenciális versenytársak jelentek meg a színen, mint például a sokkal jobb tulajdonságokkal bíró SED, vagy a némileg korábbi fázisában lévő, ám szintén ígéretes karbon nanocsöves technológiák.