Sun: Ingyenes Java fejlesztői és Solaris üzemeltetői tanfolyam

forrás Prim Online, 2006. április 6. 14:57
A Sun Microsystems Kft. a mai napon bejelentette, hogy mesterkurzus tanfolyamot hirdet Solaris üzemeltetői, valamint Java EE témákban. A cég a jelentkezők szakmai felkészültségi szintje, eddigi tapasztalatai, nyitottságuk és érdeklődésük alapján választja ki azt a 12-12 főt, akik számára a 8 hetes intenzív továbbképzést ingyenesen biztosítja. A meghallgatásokra június-júliusban kerül sor, pályázni június 15-ig lehet.
A Sun Microsystems Kft. jelen kezdeményezése arra irányul, hogy a kiválasztott, megfelelő alapismeretekkel rendelkező szakembereknek rövid idő alatt, a munkaerőpiacon ma keresett szaktudást és kihívást jelentő feladatokat biztosítson. Amellett, hogy a szaktudás megszerzésének költségeit - ami a jelenlegi listaáron 2,5 millió forint - a cég fizeti, szerződésben vállalja, hogy a tanfolyamot sikeresen elvégzők számára, legalább egy évig a Sun-nál, vagy a Sun valamely partnervállalatánál munkalehetőséget biztosít. A szerződésben a résztvevők is vállalják, hogy ezzel a munkalehetőséggel élni fognak.

„Az ügyfelek és a munkaerőpiac igényeinek figyelembevételével született meg az ingyenes Solaris üzemeltetői, valamint a Java EE Mesterkurzus ötlete, amellyel nem csak az ezeken résztvevőknek tudunk kurrens szaktudást biztosítani, hanem az ügyfeleink, partnereink munkáját is hatékonyabbá tudjuk tenni.” – nyilatkozta Kristóf Judit a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. „A Sun az elmúlt évben jelentős stratégiai átalakítást hajtott végre: a vállalat az informatikai infrastruktúra szakértőjeként a hardverek irányából elmozdult a szoftverek és a szolgáltatások felé. Ennek jegyében a tradicionális spektrum jellegű szerviz szolgáltatásain túl számos új, emelt szintű szolgáltatást vezetett be. Ezen szolgáltatások meghatározó részét képezik a vállalat oktatási szolgáltatásai.”

A hazai állásportálok, sajtóhirdetések, újságcikkek, valamint a személyes tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a Java/J2EE-programozók iránti kereslet a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon. Az említett példák között találhatók olyan hirdetések is, amelyek egyszerre több tucat Java-programozó számára kínálnak munkalehetőséget. Mindemelett külföldre, Ausztriába és az Egyesült Királyságba is keresnek magyarországi Java fejlesztőket. A Java EE Mesterkurzuson a kiválasztott résztvevők elmélyült elméleti és gyakorlati képzést kapnak többek között olyan témákban, mint az objektum-orientált tervezés UML-lel, J2EE alkalmazásfejlesztés NetBeans használattal, webkomponens- és EJB 3 alapú komponensfejlesztés, XML technológiák és biztonságos webszolgáltatás fejlesztés.

A Solaris 10 operációs rendszer regisztrált felhasználóinak száma a bejelentését követő kilencedik hónapban meghaladta a 3 milliót. A Solaris 10 kevesebb mint egy év alatt negyvenhat teljesítményteszten ért el világrekordot, és a független szoftverfejlesztők eddig több mint ezerötszáz alkalmazást készítettek hozzá. Az ügyfelek számára is nagy előnyt jelent ez a gyártófüggetlen megoldás: a piacon jelenleg a Solaris 10 támogatja a platformok legszélesebb körét (jelenleg szám szerint 534-et), így egyaránt futtatható többek között a Dell, a Fujitsu, az IBM és a HP különböző, SPARC, AMD Opteron és Intel Xeon processzoros rendszerein. A Solaris Mesterkurzuson a résztvevők képzést kapnak különálló Sun Solaris, LAN-ba kapcsolt Sun Solaris, valamint nagymegbízhatóságú szerverek üzemeltetése, vállalati szintű storage és backup menedzsment témákban.