Qualcomm csip 3G „világtelefonokhoz”

Milkovits Gábor, 2006. április 7. 10:08
A Qualcomm az év végéig olyan csipeket fog bemutatni, amelyek az Atlanti-óceán mindkét partján használhatóvá teszik a harmadik generációs hálózatokon működő mobiltelefonokat.
Az Egyesült Államokban ugyanis főként az EV-DO, míg Európában a WCDMA platformot használják a harmadik generációs, adatközpontú mobilkommunikációra. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a készülék gyakran nem működhet, illetve nem használható internetezésre vagy e-mailezésre az óceán mindkét partján. A Qualcomm lapkája erre jelenthet megoldást, ami főként a sokat utazó üzletemberek számára jelent majd könnyebbséget. Az első 3G „világtelefonok” a csipgyártó szerint már 2007-ben megjelennek a piacon.

A készülékek főként a magasabb árkategóriába tartoznak majd, ám Paul Jacobs vezérigazgató szerint megjelenésükkel lejjebb vihetik mind a korlátozott földrajzi környezetben használható 3G, mind pedig az olcsóbb „világtelefonok” árait. Egyes elemzők a világpiacon második helyezett Motorola képében látnak elsődleges potenciális vevőt a Qualcomm EV-DO/WCDMA csipek számára. Az amerikai székhelyű mobilgyártó mostanáig a korábban a céghez tartozó Freescale lapkáit alkalmazta mobiltelefonjaiban.