Özönlenek a folyamodványok a .eu domainekért

Milkovits Gábor, 2006. április 8. 09:26
Az Európai Unió április 7-én pénteken, délelőtt 11 órától felszabadította a .eu kiterjesztésű domain nevek regisztrációját, és alig egy nap alatt több százezer beadvány érkezett az illetékes regisztrátorokhoz.
A legtöbben, péntek estig közel 238 ezren Németországból folyamodtak .eu domainekért, míg a másodikak alig lemaradva, 236 és félezerrel a britek, a harmadikak pedig valamivel több, mint 125 ezerrel a hollandok voltak. Viviane Reding, az EU informatikai és médiaügyi biztosa szerint az új domainek végre láthatóvá teszik Európa versenyképes tudásalapú társadalmát a világhálón, az európai polgárok pedig az Unió törvényei által védetten jeleníthetik meg saját webes identitásukat. Markus Eggensperger, a Lycos portál domain ügyekben illetékes igazgatója szerint a .eu domaineket jelentőségben és forgalomban csak a .com kiterjesztésűek fogják megelőzni.

A szabad bejegyzést, amelyet közel 1500 erre jogosítványt szerzett cég végez 12-100 euró közötti összegekért (Magyarországon 14 regisztrátor működik), egy négy hónapos átmeneti időszak előzte meg. Az első két hónapban csak közintézmények, illetve levédett márkanevek tulajdonosai szerezhettek .eu domain-t, míg ezután a kapcsolódó jogok birtokosai is. Ezalatt mintegy 335 ezer beadvány érkezett, és ezek közül 95 ezer esetben érdekütközés lépett föl. A www.polo.eu címet például csak az időbeli elsőség jogán szerezhette meg a Volkswagen, a Ralph Lauren divatház és a Nestlé elől. A mostani nyitás után valószínű, hogy rengeteg domain-t spekulációs szándékkal akarnak bejegyeztetni, hogy azután jó pénzért adhassanak túl rajtuk. Csak a www.sex.eu domain-re például 280 kérelmet nyújtottak be, közülük 220-at ugyanazon a napon. Az Európai Bizottság egyébként több ezer fontossággal bíró nevet visszatartott saját használatra, és ezeket más nem is szerezheti meg.