NKÖM: a kormány már többször próbálta módosítani a médiatörvényt az EU kábeltelevíziós irányelvei miatt

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 12. 09:02
A kormány az utóbbi években több ízben tett kísérletet a médiatörvény módosítására azzal a céllal, hogy összhangba hozza az EU kábeltelevíziós irányelveivel, ezek a próbálkozások az ellenzéki támogatás hiányában azonban kudarcot vallottak - tájékoztatta Zachar Balázs, a kulturális tárca audiovizuális főosztályának vezetője kedden az MTI-t.
A minisztérium képviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság ismét arra szólította fel Magyarországot, tegye lehetővé a kábeltelevíziós társaságok műsorszórását az ország egész területén.

A brüsszeli bizottság szerint a magyar médiatörvény a kábeltársaságok szolgáltatási jogát akkora területre korlátozza, amelyen a lakosság mindössze egyharmada él, ez pedig ellentétes az uniós irányelvvel.

A brüsszeli testület ezért hivatalosan felkérte Magyarországot, hogy szüntesse meg az EU versenyjogába ütköző korlátozást. (A vonatkozó EU-szabály, egy 2002-es bizottsági irányelv minden társaság számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít.)

Zachar Balázs elmondta, hogy az ügyben négypárti tárgyalások folytak, és a kormány az elmúlt két évben többször benyújtott a parlamentben olyan értelmű módosítást, amellyel kiemelnék a törvényből a kábelszolgáltatók vételi körzetét korlátozó szakaszt.

A kétharmados többséget igénylő jogharmonizációs módosítást azonban az ellenzék nem támogatta.

Mivel ez már a második uniós figyelmeztetés ebben a témában, Magyarországnak két hónapon belül módosítania kell a vonatkozó törvényt, ha el akarja kerülni, hogy eljárás induljon ellene az Európai Bíróságon. Brüsszel ezúttal már úgynevezett indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz, ami a jogsértési eljárás második fázisának felel meg.

A kulturális tárca főosztályvezetője megjegyezte: a kifogásolt törvénycikket nyilvánvalóan meg kell változtatni, a korlátozást el kell törölni, az új kormánynak újra be kell terjesztenie a parlamentben az ez irányú módosítást.