OLED mint fényforrás

Milkovits Gábor, 2006. április 15. 19:08
Amerikai kutatók olyan különleges, fehér fényű OLED technológiát fejlesztettek ki, amelynek nagy esélye van arra, hogy megtörje a hagyományos lámpaizzók 130 éves egyeduralmát.
Az újítás abban áll, hogy a Princeton, a Dél-kaliforniai és a Michigan-i Egyetem kutatóinak sikerült tartós fénykibocsátásra képes OLED komponenseket kialakítaniuk, amelyek helyiségek megfelelő és tartós megvilágítására is alkalmasak. Az új polimer jóval hatékonyabb, mint a mobiltelefonok kijelzőjének megvilágítására szolgáló, jelenleg használatos OLED termékek. A fejlesztők szerint a technológiának számos előnye van az eddig alkalmazott világítási eljárásokkal szemben: az OLED lapok jóval energiatakarékosabbak, az elektromos energiát képesek 100%-ban fénnyé alakítani szemben az izzók nagy hőveszteségével, emellett pedig fényük is jobban hasonlít a természetes megvilágításra.

Az üzleti célú alkalmazás előtt még egy komoly akadályt kell a tudósoknak leküzdeniük. A műanyag- vagy üveglapokra sajtolt OLED világítótestekben szánt polimer ugyanis rendkívül érzékeny a nedvességre, ami jelen formájában túl sérülékennyé teszi a hétköznapi használathoz.