1.2 milliárd dollárért vásárol MS-szoftvereket a Lenovo

Genda Csongor Zoltán, 2006. április 18. 19:16
A Lenovo és a Microsoft a tegnapi napon aláírtak egy a közös stratégiai együttműködésüket megerősítő szerződést, melynek értelmében Kína vezető számítógépgyártója az elkövetkező 12 hónap során 1.2 milliárd dollár értékben vásárolna szoftvereket a redmondi vállalattól.
A két konszern már a tavalyi évben megkezdte a tárgyalásokat, és 2005 novemberében alá is írtak egy egyezményt, miszerint a Lenovo a jövőben Windows operációs rendszerekkel együtt hozza majd forgalomba PC-it a hazai piacon, a tegnapi napon azonban konkretizálódtak az ezzel kapcsolatos részletkérdések.

Alig két héttel ezelőtt a redmondiak Kína harmadik legnagyobb számítógépgyártójával, a Tsinghua Tongfang vállalattal is aláírtak egy hasonló megállapodást. A Microsoft és a kínai kormány ezzel akarják elejét venni a kalózmásolatok terjedésének, ugyanis a forgalmazók java eddig Windows operációs rendszer nélkül kínálta a PC-ket, aminek az lett a következménye, hogy a felhasználók fillérekért beszerezték az utcai kereskedőktől a szükséges illegális kópiákat. A szoftveróriás és a számítógépgyártók közötti megállapodások a kínai hatóságoknak köszönhető, ugyanis a hivatalos szervek az utóbbi időben nagy nyomást gyakoroltak a helyi vállalatokra, sarkallván azokat, hogy ők is tevékenyen vegyenek részt a kalózmásolatok terjesztői ellen vívott harcban.