Megjelentek az első HD DVD filmek Amerikában

Milkovits Gábor, 2006. április 18. 22:03
A Warner Home Video és a Universal Studios Home Entertainment keddtől forgalomba hozta az első HD DVD formátumú, következő generációs kéklézeres optikai lemezen megjelenő filmeket.
A Warner 18-ától az "Operaház fantomja", illetve az "Utolsó szamuráj" című filmeket tette elérhetővé HD DVD-n, míg a Universal az utolsó pillanatban csatlakozott a "Serenity" című science-fiction thrillerrel. Az első fecskéket április 25-én, május 9-én, illetve május 23-án legalább tucatnyi további HD DVD mozi követi majd a tengerentúlon, azonban mindegyik maximálisan kevesebb, mint tízezer példányban. Ennek oka igen prózai: a Toshiba nemrég Amerikában piacra dobott, mindeddig egyetlen HD DVD lejátszójából ugyanis első körben csak ennyi kerül a boltokba.

Nyilvánvaló, hogy a gyártók és a stúdiók célja nem elsősorban az azonnali átütő üzleti siker, hanem sokkal inkább az, hogy a HD DVD lejátszók és filmek a korábbi megjelenéssel leelőzhessék a rivális Bluray termékeket. Kérdés azonban, hogy a vevők azt a csekély tízezres mennyiségű HD DVD lejátszót és a néhány filmet is megvásárolják-e rövid időn belül, vagy pedig óvatosságból inkább kivárnak, amíg el nem dől a következő generációs DVD formátum sorsa.