Hat uniós tagország az embrionális őssejtkutatás ellen

forrás Prim Online, 2006. április 22. 09:23
Hat uniós ország tudományos miniszterei az EU miniszteri tanácsának márciusi csúcstalálkozóján az embrionális őssejtkutatásokra vonatkozó támogatások kizárását javasolták az unió 2007 és 2013 közti időszakra szóló 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjából (FP7).
A hat tagállam – Ausztria, Lengyelország, Németország, Málta, Olaszország és Szlovákia – beterjesztését 15 ország ellenezte, négy pedig semleges maradt a kérdésben. A javaslatot aláírók együttes szavazati ereje azonban így is elég ahhoz, hogy megakadályozza a keretprogram életbe lépését, amíg szerepel benne az embrionális őssejtkutatás támogatása. A támogatási megvonás azokat az országokat is érintené, melyekben nem korlátozzák nemzeti jogszabályok az ilyen kutatásokat – adta hírül az InfoPark Rt. innovációs hírlevele a The Scientist nyomán.

Az EU jelenleg érvényben lévő, 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában (FP6) az embrionális őssejtkutatások támogatásával szemben elsőbbséget élveznek a felnőtt őssejtkutatások. Az uniós keretprogram egyedül azokban az országokban nem támogatja az embrionális őssejtkutatásokat, ahol azokat tiltják a nemzeti jogrendszer szabályai. A The Scientist cikke szerint eddig nyolc embrionális és közel 100 felnőtt őssejtkutatással foglalkozó projekt részesedett a keretprogram támogatásaiból.

Az Európai Bizottság szóvivője a lapnak kifejtette, hogy Janez Potocnik kutatási főbiztos a csúcstalálkozón a jelenlegi finanszírozási stratégia meghosszabbítása mellett érvelt a következő költségvetési időszakra. Ehhez azonban először arra van szükség, hogy a 25 tagország miniszterei minősített többsége, illetve az Európai Parlament jóváhagyja az FP7 tervezetét. A nemleges döntés nem befolyásolná az FP6 kereteiben már megítélt támogatási összegeket. A mostani keretprogram bevezetése előtt az embrionális őssejtkutatásokat ellenző európai tudósok egy csoportja a hat tagországhoz hasonló tiltakozó akcióba kezdett, de végül mégis elfogadásra kerültek a ma is érvényes irányelvek – ismertette a lap. (A The Scientist nyomán)

Forrás: Koine – az InfoPark Rt. innovációs hírlevele