Google rekordnyereség

Milkovits Gábor, 2006. április 21. 21:35
A leglátogatottabb internetes keresőszolgáltatást üzemeltető Google idei első negyedéves nyeresége 60, bevételei pedig 79%-kal haladták meg az egy évvel korábbi mutatókat.
Az online tartalomszolgáltató 2006. március 31-ig 2,25 milliárd dollár bevételt, illetve 592 millió dollár profitot realizált, szemben a 2005 eleji 1,26 milliárddal és 369,2 millióval. A számok magasabbak az elemzők előzetes várakozásainál, így nem csoda, hogy a Google részvények árfolyama a hírre azonnal közel 8 százalékpontot emelkedett. A cég bevételeinek oroszlánrésze a keresési találatok mellett, illetve a partneroldalakon elhelyezett hirdetésekből származik, ami nyilvánvalóvá teszi az alkalmazás kiemelt fontosságát a Google számára. A társaság ezen a területen egyébként jelentős mértékben, a ComScore Networks adatai szerint az Egyesült Államokban egy év alatt 36,4-ről 42,7%-ra növelte piaci részesedését riválisaival szemben.

A keresőpiacon a két fő versenytárs Yahoo és Microsoft 28, illetve 13,2%-os részesedéssel rendelkezik a tengerentúlon. A Yahoo néhány napja tette közzé első negyedéves eredményét, amely megfelel az előzetes jóslatoknak. A cég az adatok alapján jóval gyorsabban gyarapodik, mint az internetes vállalkozások általában, és úgy tűnik, hogy a Google nem az ő, hanem a kisebb riválisok kárára hajtotta végre a látványos terjeszkedést.