Jövőre új, takarékosabb CPU az Xbox 360-ba

Milkovits Gábor, 2006. április 23. 10:44
A Microsoft bejelentette, hogy jövőre megújult, energiatakarékosabb és gyorsabb processzorral szereli fel Xbox 360-as játékkonzoljait.
A lapkákat az IBM mellett gyártó szingapúri Chartered Semiconductor szerint az új CPU-k a korábbi processzornál alkalmazott 90 nm-es eljárás helyett 65 nm-es technológiával készülnek. Igen fontos tényező az energiatakarékos működéssel együtt járó kisebb hőkibocsátás, a konzolokra ugyanis több panasz érkezett amiatt, hogy a CPU túlmelegedése miatt néhány esetben a játékprogramok tönkrementek, vagy lefagytak. Mindez annak ellenére következett be, hogy az Xbox 360-as két nagyteljesítményű ventilátorral és több hűtőbordával is rendelkezik. A Microsoft hivatalosan elismerte a problémát, habár a cég szerint csupán elszigetelt esetekről van szó. Az új lapka mindenesetre segíthet a megoldásban, ráadásul anélkül, hogy ehhez változtatni kellene a játékkonzol eredeti hardverén.

Az új csip elméletileg gyorsabb is lehet, mint elődje, szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy valóban az is lesz, mivel ez gondot okozhat a már meglévő játékprogramok futtatásánál. Fontos viszont, hogy a 65 nm-es lapkák általában olcsóbbak a 90 nm-es technológiával készülőknél, ami azért lényeges, mert a játékkonzolok gyártói eleinte mindig az előállítási ár alatt forgalmazzák készülékeiket, később azonban igyekeznek ezt a különbséget új technológiák segítségével lefaragni. Az első öt év során az ilyenfajta megtakarítás elérheti akár az 50%-ot is.