Májusban megjelenik az első hibrid HD DVD/hagyományos DVD-film

Milkovits Gábor, 2006. április 26. 21:05
A Warner Home Video május 5-én kiadja Amerikában az első olyan DVD-filmet, amely egyszerre lesz rajta a digitális lemezen kéklézeres HD DVD, illetve hagyományos szabvány DVD formátumban.
Az "Azt beszélik" című, Jennifer Aniston és Kevin Costner főszereplésével készült Rob Reiner-komédia két külön adattároló rétegen lesz rajta a lemezen, így a HD DVD mellett hagyományos DVD-lejátszókon is nézhető lesz. Steve Nickerson, a Warner illetékese hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően kiadnak majd hibrid formátumban filmeket, elsősorban az átmenet megkönnyítésének elősegítése céljából. A módszer persze a HD DVD táborhoz tartozó gyártók számára is igen előnyös, hiszen az, aki most ilyen hibrid lemezt vásárol, a jövőben valószínűleg HD DVD lejátszót vesz majd a rivális Bluray helyett.

A HD DVD-vel ellentétben a nagyobb tárolókapacitást biztosító Bluray formátum jelenlegi formájában nem kompatíbilis a mostani DVD-technológiával, így elvileg nem teszi lehetővé hasonló hibrid lemezek előállítását sem. Kérdés persze, hogy a vásárlók hajlandóak lesznek-e beruházni a termékekbe, vagy a többség inkább megmarad a régebbi technológiánál addig is, amíg a formátumok harca el nem dől. Az első HD DVD lejátszók a Toshibától, valamint az első ilyen nagyfelbontású filmek már körülbelül egy hete kaphatóak az Egyesült Államokban, míg a rivális Bluray lejátszók és filmek a nyáron érkeznek.