Széleskörű átszervezést ígér az Intel-vezér

Milkovits Gábor, 2006. április 28. 20:24
Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója átfogó átszervezést helyezett kilátásba a vezető csipgyártónál, konkrétan elbocsátásokat azonban, egyelőre legalábbis, nem említett.
Otellini szerint Az Intel-nél „a struktúrát, a méreteket és a célokat egyaránt a ma és a holnap realitásaihoz kell igazítani.” Az elsősorban a gyártási költségek lefaragását és a dolgozók által végzett munka hatékonyságának növelését célzó összetett projektet az elkövetkező három hónap során kívánják végrehajtani. A mintegy százezer Intel alkalmazottat már a múlt héten részletesen tájékoztatták, így a szükséges lépéseket mostantól azonnal megteszik, például az alulteljesítő részlegeknél. Otellini elkötelezettségét fejezte ki amellett, hogy az Intel-t rugalmasabb, a változásokra és az igényekre fürgébben reagáló céggé tegye.

Az Intel a korábban évekig élvezett monopolhelyzet után az utóbbi időben egyszerre kénytelen szembesülni a piacvesztéssel, különösen a szerverlapkák területén, illetve a termékek árának drámai zuhanásával. A helyzet megváltoztatása céljából a vállalat a nyáron az utóbbi évek legnagyobb szabású termékfrissítését tervezi: júniusban a Woodcrest szerverlapkák, júliusban az asztali számítógépekhez való Conroe processzorok, augusztusban pedig a Merom noteszgép CPU-k látnak majd napvilágot, ezeken kívül pedig a Broadwater kódnevű asztali lapkakészlet is kiadásra kerül. Mindez azonban elemzők szerint önmagában nem mentheti meg az Intel-t: Mike Feibus a TechKnowledge Strategies-től úgy látja, hogy a cég elavult árstruktúrája mindenképpen átdolgozásra szorul, ez pedig valószínűleg nem oldható meg elbocsátások nélkül. Feibus szerint főként a tervező és marketing részlegek azok, ahol más vállalatokkal összehasonlítva túl magas a létszám.