Braille elektronikus könyvolvasó vakoknak

Milkovits Gábor, 2006. április 30. 16:29
A spanyol Andalux nevű cég egy olyan speciális hordozható eszközt fejlesztett ki vakoknak, amely képes Braille írásjelekkel megjeleníteni a rátöltött elektronikus könyvek szövegét.
A Braille Book, vagy röviden bBook névvel illetett készülék kijelző helyett olyan mozgó pontokat tartalmaz, amelyek a megjelenítendő jeleknek megfelelően vagy kitüremkednek, vagy visszahúzódnak, így adva ki Braille írásjelekkel a szöveget. A tartalmak Bluetooth segítségével tölthetők le a valahol egy PDA és egy kisebb noteszgép közötti méretű eszközre, amely Linux, Windows és Mac OS X operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis. Jogosan merül föl a kérdés, hogy a hangos könyvek vajon nem tesznek-e fölöslegessé egy ilyen megoldást, ám valószínűleg ahogy a látók, ugyanúgy a vakok között is bizonyára többen akadnak olyanok, akik adott esetben az olvasást részesítik előnyben.

A bBook forgalmazásával és várható árával kapcsolatban egyelőre nem közöltek információt, de ha a leírásnak hihetünk, úgy hasznosnak bizonyulhat még olyan területeken is, mint például a vak gyerekek oktatása.