Fényorgia, surround és óriáskivetítők a templomokban

Genda Csongor Zoltán, 2006. május 1. 19:39
Az Istentiszteletek látogatói számának egyre nagyobb fogyatkozása láttán az amerikai egyházak vezetői elhatározták, hogy bármi áron visszacsalogatják híveiket a templomok falai közé, így az Egyesült Államok számos imaházát felszerelték a legmodernebb technikai vívmányokkal.
Az új trend azonban annyira kezd elterjedni, hogy az elektronikai gyártók is felfigyeltek rá, és igyekeznek kielégíteni az egyháziak igényeit a legmesszebbmenőkig. Így például a Sony, Panasonic illetve Hitachi vállalatok már fel is fedezték ezt a roppant anyagi hasznot jelentő új területet, és egyre több a templomi használatra alkalmas technikai berendezést hoznak forgalomba. Mivel újabban a Bibliának a zeneadókkal, számítógépes játékokkal valamint az internettel kell versenyre kelnie, a különböző vallások is hasonló fegyverhez nyúlnak, azaz felszerelik templomaikat hatalmas síkképernyőkkel valamint Dolby-Surround hangrendszerekkel, és látványos fényeffektusokkal kápráztatják el gyülekezeteik tagjait.

A múlt héten a Las Vegas-ban megrendezett NAB 2006 média konferencián is szó esett az új irányzatról és számos gyártó bemutatta legújabb Istentiszteleti High-Tech csodáját. Az egyik legkiválóbb példa az egyházi technológia szemléltetésére a houstoni Lakewood-templom, amelynek látogatói a három óriásképernyő segítségével még a leghátsó sorokból is láthatják a lelkipásztort, az esztétikus színeket megjelenítő fényrendszer pedig gondoskodik a megfelelő hangulatról. Ugyan jelenleg még csak kevés gyülekezet engedheti meg magának ezeket az újdonságokat, azonban az elemzők úgy vélik, hogy az árak folytonos csökkenésével a kisebb lélekszámú közösségek számára is elérhetőek lesznek majd ezek a multimédiás eszközök. Szakértők szerint az egyházak így akarnak hatást gyakorolni a fiatal nemzedékre, hogy becsalogassák azokat a vasárnapi Istentiszteletekre.

Hasonló törekvések megfigyelhetőek Magyarországon is, azonban az amerikai mintával ellentétben itt kevésbé a hívek ámulatba ejtése a cél, hanem mindinkább gyakorlati megfontolásokból alkalmazzák a lelkészek ezeket a technikai berendezéseket.