Háborgás az iWiW-közösségben

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 2. 11:04
Heves indulatokat váltott ki az iWiW felhasználóinál, hogy a közösségépítő portált eladták el a T-Online Magyarország Zrt.-nek. Az internetes közösség tagjait előzőleg semmilyen módon nem értesítették arról, hogy az ország legnagyobb internetes cége váltja fel az eddigi tulajdonost.
Az iWiW felhasználóinak száma hozzávetőleg 640 ezer. A közösségi portálon nemcsak magyarországi felhasználók regisztráltak, hanem a környező országokból is nagyon sokan használták szolgáltatásait, vagyis igen jó adatbázisnak mondható, figyelembe véve azt is, hogy az egyes emberek kapcsolati rendszerét is fel lehet rajta térképezni.

Az aggodalmak elsősorban a személyes adatok esetleges további felhasználásának szólnak. A T-Online fejlesztéseket ígér a jelenlegi funkciók rendbetétele után. Jogászok szerint a szerződés kérdéseket vet fel az adatok biztonságával és adás-vételével kapcsolatban, ami az adatvédelmi törvény pontosítását és szigorítását is megkövetelheti.

A háborgók, köztük sok ismert személyiség, első sorban azt vetik fel, hogy így egy helyen sűrűsödik össze számos adatuk, vagyis a vásárló cég ezzel már nem csupán telefonálási, mobiltelefonálási és internethasználati szokásaikról, hanem baráti, ismeretségi körükről is tájékozódhat. Úgy látják, hogy a portálban éppen az az érték, hogy nagyon sok ember adatait - életkor, végzettség, foglalkozás, baráti és érdeklődési kör stb. - lehet rajta, sokféle szempont alapján, sorba rendezni.

Mások azzal intézik el az ügyet, hogy a felhasználóknak a portál által nyújtott "játéklehetőség" eddig is szinte mellékes volt, és aki akarta, az már eddig is, sőt az iWiW nélkül is sok mindent megtudhatott.

Akad a háborgók között olyan, aki azonnali kilépését helyezi kilátásba, erre bíztatva a többieket is, és bejelenti, hogy megpróbál létrehozni egy új, valóban független, alternatív portált.