IP-DECT technológia - Kevesebb vezeték

forrás Prim Online, 2006. május 3. 08:41
Az idei CeBit-en mutatta be az Avaya azt az új rendszerét, amely révén a DECT telefonhálózatok az IP hálózatokhoz kapcsolhatók (IP-DECT). Az újdonság hazai forgalmazásával foglalkozó Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletága szerint ez nemcsak olcsóbbá, de egyszerűbben telepíthetővé is teszi az elsősorban a telephelyen belüli kommunikációra használt DECT-rendszereket.
A DECT technológia a telephelyeken belüli mobilkommunikációt szolgálja. A nagyobb ipartelepeken, irodaházakban és szállodákban is jól alkalmazható, hiszen az egyes adóvevők néhány száz méteres körzetében, vezeték nélküli kézi készülékeken telefonálhatnak a felhasználók, akik így egy belső, minimális költséggel működő telefonhálózaton keresztül válnak elérhetővé.

A hagyományos DECT-alkalmazások egyik ismérve, hogy a megfelelő lefedettségéhez, az adóvevők összekötéséhez önálló, a telephely nagyságától függően, akár több kilométer hosszúságú vezetékrendszer kiépítése szükséges. Ráadásul úgy, hogy ezzel párhuzamosan más vezetékrendszerek – pl. informatikai vagy egyéb telefonos – is működnek a telephelyen.

Az idei CeBit-en mutatta be az Avaya azt az új megoldását, amely összekapcsolja az IP és a DECT hálózatokat – mondta el Földházi Csaba, az Avaya rendszereket is forgalmazó Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletágának üzletágvezetője. – Az újdonság lényege, hogy a telefonközpont és a DECT adóvevők közötti összeköttetést a LAN-hálózat biztosítja, amelyet ma már a legtöbb helyen eleve kiépítettnek tekinthetünk. Így tehát a DECT működtetéséhez nem kell újabb kábelkígyót kihúzni, elegendő az adóvevőket a közelben lévő LAN-csatlakozóhoz illeszteni, és így a DECT az IP hálózaton keresztül kapcsolódik a telefonközponthoz.

Szakemberek véleménye szerint az új megoldást elsősorban ott érdemes használni, ahol vagy most építik ki az IP hálózatot, vagy már létezik ilyen, és a fejlesztés a DECT kiépítését célozza. Számítások szerint az IP-DECT technológiának köszönhetően nagyságrendekkel csökkenhet a munkatársak nagyfokú mobilitását biztosító, belső telefonhálózatok kiépítésének költsége.